UN-ovo izvješće

Tridesetero djece ubijeno u napadu u Afganistanu

Hina

Reuters

Reuters

Tridesetšestero ljudi, od kojih 30 djece, ubijeno je u zračnom udaru prošli mjesec koji su izvršile afganistanske zračne snage u sjevernom Kunduzu tijekom vjerskog obreda, priopćio je UN u izvješću u ponedjeljak



KABUL Tridesetšestero ljudi, od kojih 30 djece, ubijeno je u zračnom udaru prošli mjesec koji su izvršile afganistanske zračne snage u sjevernom Kunduzu tijekom vjerskog obreda, priopćio je UN u izvješću u ponedjeljak.


Po izvješću misije UN-a u Afganistanu (UNAMA), u zračnom udaru 2. travnja na području Dašt-e Arčija na okupljene muškarce i dječake ozlijeđena je 71 osoba, uključujući 51 dijete.Afganistanski dužnosnici tvrdili su da je to bio napad na pobunjenike.

U izvješću se dodaje da UNAMA ima vjerodostojne informacije da je taj broj još i veći, ali da stroga metoda provjere broja žrtava zahtijeva da svaki smrtni slučaj potvrde tri neovisna izvora.


U izvješću se navodi da se unaprijed znalo za taj vjerski obred na kojem su se okupili prvenstveno civili »od kojih su mnogi bili djeca, i to većinom mlađa od 10 godina«.