Luksuz

Traži se kupac za najskuplju vilu u Americi: Za luksuz u Bel Airu treba iskeširati – 250 milijuna dolara

Doris Žiković



Kao nekoć davno i danas je luksuz rezerviran isključivo za odabrane, a ti odabrani su, po mišljenju mnogih, bezobrazno bogati. A kad luksuz postane način života u njemu, čak i u bogatoj Americi, u pravom smislu pojma, može uživati tek tri tisuće osoba, među kojima je i aktualni američki predsjednik Donald Trump.


Tako milijuni dolara koje holivudske zvijezde daju na život u velebnim kućama s nizom nikada upotrebljenih soba, nikada korištenih kupaonica i nikada zamazanih kuhinja neće biti ništa u usporedbi s nedavno završenom atraktivnom vilom namijenjenom isključivo za milijardere. A njezina cijena je prava sitnica. Rijetki to mogu platiti jer da bi uživali u tom luksuzu trebaju iskeširati vrtoglavih 250 milijuna dolara. Riječ je o zdanju u Bel Airu, jednom od najbogatijih dijelova Los Angelesa, a prema dostupnim informacijama trenutno je to najskuplja nekretnina koja se prodaje na teritoriju Sjedinjenih Američkih Država.


Ako se ekstravagantna vila proda po traženoj cijeni automatski će postati najskuplja nekretnina ikad prodana u američkoj povijesti. Tu poziciju do sada je držalo imanje u Hamptonu koje se prostire na 56.656 četvornih metara, a prije tri godine prodano je za 147 milijuna dolara.




Raskošni projekt je osmislio poduzetnik i modni magnat Bruce Makowsky koji kaže da do sada nitko nije gradio kuće za milijardere, već su svi zadovoljavali često i nemoguće prohtjeve milijunera. Upravo je on nedavno jedno luksuzno zdanje prodao Markusu Perssonu, autoru igrice Minecraft, za 70 milijuna dolara. Iako ne trebamo sumnjati da će se pronaći kupac i za ovu vilu Makowskyjeva želja je da kupac bude iz Kalifornije. Očito se i on drži one naše, svoj na svome.


Kako kaže, izgradnja je trajala četiri godine, a već je razgovarao s nekoliko potencijalnih kupaca. A kada se potencijalno pretvori u realno, novom vlasniku imanja mnogoštošta stiže u paketu. Tako će na čak 3.500 četvornih metara moći često mijenjati spavaće sobe jer ih ima dvanaest na raspolaganju, a kupaonica ni više ni manje nego 21, tri kuhinje i pet barova. Nadalje vila ima spa prostor, »infinity« bazen, ergelu automobila popunjenu skupocjenim Lamborghinijima, Ferrarijima i drugim limenim ljubimcima slične klase vrijednim 30 milijuna dolara kojima ne bi imao baš nikakvih zamjerki ni Jeremy Clarkson jer bi mogao birati i između desetak motora.


A ako se vlasniku prohtije tu je i helidrom s helikopterom koji se koristio u TV seriji »Airwolf« vrlo popularnoj tijekom 1980-ih. Mala zamjerka jer letjelica nije u voznom stanju iako je za njegovu obnovu utrošeno dvanaest mjeseci rada. Sve je to uračunato u cijenu kao i sedmero članova posluge plaćenih dvije naredne godine koje će biti na raspolaganju i kad se okupi društvo. A prijatelji s ukućanima moći će se zabaviti u privatnoj kuglani s četirima stazama, na jednom od staklenih stolnih nogometa, u fitnes centru, spa i studiju za masažu ili u kinu s čak 40 mjesta čije je uređenje inspirirano filmskim serijalom »James Bond«.


A kad im dosade sportske aktivnosti i sedma umjetnost mogu se i kulturno uzdizati razgledavajući 130 umjetničkih djela i instalacija. Desert će moći birati između brojnih vrsta bombona sa zida prekrivenog dispenzerima. A slatkiši su vrijedni 200 tisuća dolara, a kao dekoracije postavljene su skulpture skateboard daski izrađenih od kroma. Još samo da spomenemo da je televizor dijagonale 9 metara. Eto, sada se još samo čeka kupac!