Ovo je važno

To se zove hrabrost: Dvije žene ušle u hinduistički hram u Indiji usprotivivši se stoljetnoj zabrani

Hina

Reuters

Reuters

Konzervativne hinduističke skupine vjeruje da žene u reproduktivnoj dobi mogu oskvrnuti svetište. Lokalni mediji su izvijestili da je glavni svećenik zatvorio hram radi obreda »pročišćenja« nakon posjeta žena



Dvije žene ušle su u hinduistički hram u državi Kerali na jugu Indije rano ujutro u srijedu i time se usprotivile stoljećima staroj zabrani ulaska, rekao je premijer te države, a taj bi potez mogaao izazvati oštre reakcije konzervativnih hinduističkih skupina.


ANI, partner Reutersa, izvijestio je da su žene u četrdesetima ušle u prostorije hrama Sabarimala i time prekršile tradiciju po kojoj žene u reproduktivnoj dobi, od 10 do 50 godina, ne smiju ući u hram.


Konzervativne hinduističke skupine vjeruje da žene u reproduktivnoj dobi mogu oskvrnuti svetište. Lokalni mediji su izvijestili da je glavni svećenik zatvorio hram radi obreda »pročišćenja« nakon posjeta žena.




Video koji je snimila lokalna policija, a objavio ANI na internetu u srijedu prikazuje dvije žene unutar hrama prekrivenih glava.


Vlada brani svoju odluku o zaštiti žena koje žele ući u hram, navodeći da je to pitanje građanskih prava.


Indijski Vrhovni sud ukinuo je krajem rujna prošle godine zabranu ženama i djevojkama u dobi 10 do 50 godina da uđu u poznati hinduistički hram u državi Kerali na jugu zemlje. Nakon odluke suda izbili su nasilni prosvjedi u toj državi.


U nekim hinduističkim zajednicama žene se u reproduktivnoj dobi smatraju nečistima, što je dovelo do raznih ograničenja a u nekim slučajevima i do potpune zabrane ulaska žena u reproduktivnoj dobi na određena mjesta.


Ukidajući zabranu, vrhovni sudac rekao je da se »ograničenja nametnuta u hramu Sabarimala ne mogu smatrati temeljnom vjerskom praksom«.