Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 10° 6
Sutra: 10° 10° 6
18. siječnja 2020.
Cijena - prava sitnica

Titova jahta Jadranka na prodaju: Bila je vrhunac luksuza, svi su joj se divili, a izgradili su je majstori na Krku

foto: bar.info
foto: bar.info
Autor:
Objavljeno: 2. listopad 2018. u 16:16 2018-10-02T16:16:00+02:00

Pri izgradnji, u jahtu su ugrađivane najkvalitetniji i najluksuzniji materijali, od maghagonija do tikovine, dok su pregrade jahte izgrađene od specijalnih čeluičnih legura.

Susjedna Crna Gora oglasila je prodaju jahte Jadranka, najluksuznije jahte koja je nekoć bila na raspolaganju doživotnom jugoslavenskom predsjedniku Josipu Brozu Titu. Prema natječajnoj dokumentaciji, jahta je procijenjena na 80 tisuća eura, prodaje se "u viđenom stanju", a nalazio se na suhom vezu u Luci Bar, prekrivena maskirnom mrežom.

Jahta "Jadranka" duga je 34 metra, a sagrađena je 1977. godine u brodogradilištu Punat na Krku, dok je njezin interijer osmišljen i uređen u brodogradilištu Kraljevica.

- U Kraljevici je napravljena samo jedna ovakva jahta. Druge takve u svijetu nema, pisali su o "Jadranki" u časopisu Vojske Crne Gore.

Pri izgradnji, u jahtu su ugrađivane najkvalitetniji i najluksuzniji materijali, od maghagonija do tikovine, dok su pregrade jahte izgrađene od specijalnih čeluičnih legura.

Jahta ima tri salona za dnevni boravak gostiju, dva apartmana i dvije pomoćne kabine za goste. Jahta je imala osam ležajeva, a na dnevni boravak mogla je primiti trideset gostiju.

titonajadranki

Iako je jahtu na raspolaganje dobio samo tri godine prije smrti, jugoslavenski maršal na njoj je boravio čak 24 puta, navode crnogorski mediji.

Apartmani i saloni Jadranke bili su svojevrstan izložbeni prostor, jer tamo su bile slike Ede Murića, Zlatka Latkovića, Aleksandra Lukovića – Lukijana, Dragana Maleševića i Nikole Raisera.

- Stolne lampe su pravljene od slonovače namjenski za brod, stoji u jednom od opisa unutrašnjosti jahte, što ga je objavio časopis Vojske Crne Gore.

Posljednji remont Jadranke obavljen je prije ravno deset godina, 2008. godine.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.


Promo
PUST 2020.
Viškovo

PUST 2020.