Zataškavanje

Tirolu prijeti zajednička tužba zbog širenja virusa u skijaškom centru

Hina

Reuters

Reuters



 Austrijsko Udruženje za zaštitu potrošača (VSV) najavilo je tužbu protiv pokrajine Tirol zbog nesavjesnog ponašanja u slučaju širenja koronavirusa u skijaškom centru Ischgl i pokušaja zataškavanja.


VSV je objavio kako se u samo dva dana javilo 400 osoba, od kojih više od 250 Nijemaca kako bi se priključili tužbi.


Udruženje za zaštitu potrošača smatra kako su tirolske vlasti prekasno reagirale na informacije o koronavirusu u Ischglu, odnosno da su pokušale zatašakati pojavu virusa i time izbjeći zatvaranje turističkog centra.




Izvješća sugeriraju da se djelatnik jednog od popularnih barova razbolio krajem veljače od Covida-19. Bar je zatvoren tek 10. ožujka, a Ischgl tri dana kasnije stavljen u karantenu.


U međuvremenu brojni turisti iz Danske, Norveške, Njemačke, Austrije i Islanda su početkom ožujka po povratku kućama počeli biti pozitivni na testovima za koronavirus. 


Udruga je prethodno podnijela prijavu protiv tirolskog guvernera Gunther Plattera, te gradonačelnika, vlasnika žičara i drugih dužnosnika. Istovremenu su uputili poziv diljem Europe kako bi prikupili izjave svjedoka koje bi trebale dokazati da je zatvaranje skijaškog centra odgođeno iz čisto komercijalnih razloga.


U Austriji je broj zaraženih koronavirusom porastao na 7040 osoba, a preminulo je 58 osoba.