Brojne konzultacije

Teško do dogovora o novom vodstvu: Summit EU-a počeo s više od tri sata zakašnjenja

Hina

Reuters

Reuters



Čelnici zemalja članica Europske unije, koji su se u nedjelju okupili na izvanrednom summitu u Bruxellesu kako bi u drugom pokušaju dogovorili novo vodstvo u europskim institucijama, započeli su sastanak skoro tri sata kasnije od predviđenog zbog konzultacija koje su se vodile u različitim formatima.


Početak summita bio je predviđen za 18 sati, a počeo tek oko 21.30 sati. Umjesto da odmah sjednu za stol i započnu sastanak, vodile su se bilateralne i multilateralne konzultacije, što samo po sebi govori koliko će teško biti da doći do dogovora.


Nakon što na redovitom summitu održanom 20. i 21. lipnja europski čelnici nisu uspjeli postići dogovor, sazvan je izvanredni summit za nedjelju navečer kako bi se prije prve plenarne sjednice novog saziva Europskog parlamenta dogovorio paket imenovanja u novom institucionalnom ciklusu.




Riječ je o izboru predsjednika Europske komisije, Europskog vijeća, Europskog parlamenta, predsjednika Europske središnje banke i visokog predstavnika za vanjsku i sigurnosnu politiku.


Zadnji put kada se biralo novo vodstvo 2014. godine trebala su tri mjeseca i tri summita.