Borba s prirodom

Teksas u borbi s »epskim« poplavama: Pomoć treba 450 tisuća ljudi. Očekuje se poplavni val i u New Orleansu

Hina

foto: Reuters

foto: Reuters

Trump je u Corpus Christiju kamo je stigao poslije podne po američkom vremenu u pratnji supruge Melanije pozdravio koordinaciju savezne vlade i teksaških vlasti u borbi protiv poplava koje su dosegle »epske razmjere«.



CORPUS CHRISTI – Američki predsjednik Donald Trump istaknuo je u utorak u Teksasu važnost suradnje saveznih i mjesnih vlasti u borbi protiv katastrofalnih poplava koje je prouzročio uragan Harvey.


Trump je u Corpus Christiju kamo je stigao poslije podne po američkom vremenu u pratnji supruge Melanije pozdravio koordinaciju savezne vlade i teksaških vlasti u borbi protiv poplava koje su dosegle »epske razmjere«.


»Za pet ili deset godina, moći će se čuti da se radilo kako je trebalo«, rekao je američki predsjednik i pohvalio »timski« duh u akcijama spašavanja, no nije spomenuo sudbinu žrtava i raseljenih.




»Želimo biti bolji nego ikad prije«, rekao je.


»Ova oluja, ovo što se dogodilo je epsko. Ali znate što, dogodila se u Teksasu, a Teksas može izdržati sve«, rekao je Trump.


Uragan Harvey kopno je prvi put udario upravo u Corpus Christiju u petak navečer.


Uragan je izazvao katastrofalne poplave, odnijevši najmanje 11 ljudskih života i paraliziravši Houston, četvrti najnapučeniji grad u zemlji.


Među poginulima je i gradski policajac, 60-godišnji Steve Perez, koji je poginuo u poplavi u nedjelju vozeći se na posao, objavio je gradonačelnik Houstona Sylvester Turner.


Gradske vlasti pripremaju se smjestiti u skloništa do 19.000 ljudi, a još tisuće bit će prisiljene na evakuaciju jer poplave ne jenjavaju već četvrti dan zaredom.


Savezna agencija za izvanredna stanja očekuju da će trebati pripremiti skloništa za 30.000 ljudi, a pomoć će trebati pružiti za 450.000.


Harvey uspoređuju s uraganom Katrinom koji je uništio New Orleans prije 12 godina, usmrtivši 1800 ljudi. Bivši predsjednik George W. Bush bio je jako kritiziran zbog neprimjerenog odgovora vlade na tu katastrofu. Trump očito želi izbjeći takve reakcije javnosti, ističu američki mediji.


Pri prolasku pored sjedišta vatrogasaca u Corpus Christiju, predsjednik je zgrabio mikrofon i obratio se mnoštvu: »Volimo vas, ovdje smo da se pobrinemo za vas« te dodao »Koliko mnoštvo«, kao da je riječ o političkom skupu, prenosi agencija AFP.


Melanija Trump bila je ranije u utorak ismijavana na društvenim mrežama zbog ‘stylinga’ koji je odabrala pri izlasku iz Bijele kuće, visokih potpetica i avijatičarskih naočala, unatoč kiši. No po dolasku u Teksas, prva dama bila je u sportskoj obući.


Probijen nasip kod Houstona, očekuje se udar na New Orleans


Prije dolaska predsjedničkog para u Teksas, probijen je nasip južno od teksaškoga grada Houstona i stanovništvo je pozvano da »odmah napusti« tu zonu.Aamerički Nacionalni centar za uragane (NHC) objavio je da će jake kiše još dva dana padati nad Louisianom i Teksasom.

Tropska oluja Harvey donijela je u četiri dana gotovo 125 centimetara kiše po četvornom metru, što je rekord za tropsku oluju za Sjedinjene Države, objavio je Nacionalni meteorološki centar u Pearlandu u Teksasu, jugoistočno od Houstona, piše agencija dpa.


Kiša je padala 58 sati od petka, dana kada je Harvey udario o kopno kao uragan 4. kategorije i zatim oslabio u kategoriju tropske oluje te izazvao katastrofalne poplave u Houstonu i drugim dijelovima Teksasa.


Stanovnici New Orleansa u saveznoj državi Louisiani pripremaju se primiti snažne kiše i poplave u idućih 48 sati. Više od 5 cm kiše po četvornom metru već je palo u utorak ujutro u tome gradu koji strahuje od poplava.


New Orleans je osobito ranjiv jer se nalazi ispod razine mora i bio je pogođen velikom poplavom početkom kolovoza, a još bolno pamti katastrofu izazvanu uraganom Katrina iz 2005., koji je odnio više od 1800 života.


Harvey bi se trebao povući kada se ponovno vrati na kopno i kiše bi trebale prestati do četvrtka.


foto: Reuters


foto: Reuters