Poziv na suradnju

Talijanski premijer upozorava na rizik britanskoga izlaska iz EU-a

Hina

»Uvjeren sam da mi u zemljama Europske unije (podcjenjujemo) opasnost od britanskoga izlaska. Po mojemu mišljenju, taj je rizik golem«, rekao je Enrico Letta poslije govora u Londonu. »Moramo biti veoma oprezni... I moramo pripremiti raspravu o tome kako to spriječiti«, rekao je u odgovoru na pitanje



LONDON – Talijanski premijer Enrico Letta izjavio je u utorak kako postoji »golem rizik« da Britanija u idućih nekoliko godina izađe iz Europske unije, a druge je zemlje pozvao na suradnju kako bi se ta opasnost smanjila.


»Uvjeren sam da mi u zemljama Europske unije (podcjenjujemo) opasnost od britanskoga izlaska. Po mojemu mišljenju, taj je rizik golem«, rekao je Enrico Letta poslije govora u Londonu.»Moramo biti veoma oprezni… I moramo pripremiti raspravu o tome kako to spriječiti«, rekao je u odgovoru na pitanje.

Britanski premijer David Cameron koji će se u srijedu u Londonu sastati s Lettom, obećao je do kraja 2017. održati referendum o britanskome članstvu u EU-u, ako se njegova konzervativna stranka na izborima 2015. vrati na vlast, a on ostvari neke ustupke u vezi s britanskim odnosima s EU-om.


Ispitivanja pokazuju da su Britanci podijeljeni u vezi s pitanjem ostanka u EU-u: nešto više ih je za izlazak, ali mnogo je neodlučnih.Lotta je rekao da bi EU bez Britanije bio manje posvećen slobodnome tržištu i manje globalni igrač. Italija će 28-članom Unijom predsjedati u druogj polovici 2014.