Konzultacije sa strankama

Talijanski predsjednik dao rok do utorka: “Kriza se mora riješiti u kratkom roku”

Hina

Sergio Mattarella / REUTERS

Sergio Mattarella / REUTERS



Talijanski predsjednik Sergio Mattarella dao je političkim strankama novi rok do utorka za pokušaj formiranja nove vlade.


“U utorak ću održati nove konzultacije i donijeti potrebne odluke”, rekao je Mattarella i naglasio da je jedina mogućnost vlada koja će na temelju programa dobiti povjerenje parlamenta.


“Kriza se mora riješiti jasnim odlukama i u kratkom roku “, rekao je Mattarella nakon dvodnevnih konzultacija s čelnicima stranaka koje je pozvao nakon što je u utorak pala vlada Lige i Pokreta pet zvijezda (M5S).




Mattarella želi strankama dati više vremena da vide mogu li formirati novu vladinu koaliciju koja bi imala većinu u parlamentu.


Premijer Giuseppe Conte dao je ostavku ovaj tjedan nakon što je lider krajnje desne Lige Matteo Salvini najavio prekid koalicije s M5S i pozvao na prijevremene izbore.


Mattarella je razgovarao s političkim čelnicima da vidi postoji li mogućnost da se formira vladajuća koalicija ili su izbori – moguće potkraj listopada – jedini izlaz iz ove situacije.


Jedino Mattarella može raspustiti parlament i on je jasno dao do znanja da će to učiniti ako se stranke ne uspiju dogovoriti o formiranju nove vlade.