Spavanje na otvorenom - kazneno djelo

TVRDE DA IM ŽELE POMOĆI Novi mađarski zakon beskućnicima zabranjuje spavanje na ulici

Hina

foto: REUTERS

foto: REUTERS

Desničarska vlada premijera Viktora Orbana rekla je da je svrha novog zakona beskućnicima osigurati primjerene životne uvjete te da je u tu svrhu namijenila novac.



BUDIMPEŠTA – Strogi novi zakon koji beskućnicima zabranjuje spavanje na mađarskim ulicama stupio je na snagu u ponedjeljak, a skupine za ljudska prava kritiziraju ga i kažu da je nehuman.


Zakon je donesen nakon ustavnog amandmana prihvaćenog u lipnju, kojim se spavanje beskućnika na javnom mjestu tretira kao kazneno djelo.


Policija je prema novom zakonu ovlaštena narediti beskućnicima da se presele u skloništa.




Ne poslušaju li tri puta unutar razdoblja od 30 dana, policija ih može pritvoriti i uništiti im osobne stvari.


Desničarska vlada premijera Viktora Orbana rekla je da je svrha novog zakona beskućnicima osigurati primjerene životne uvjete te da je u tu svrhu namijenila novac.


Međutim, Gabor Ivanyi – voditelj skupine ‘Sklonište’ (Oltalom), u čijem sklopu djeluju skloništa koja obuhvaćaju 600 kreveta u Budimpešti – rekao je da Vlada prije donošenja zakona nije uspjela na pravi način razgovarati s dobrotvornim organizacijama.


– Taj zakon služi zastrašivanju beskućnika, da ih se natjera da napuste ulice. Oni su uplašeni i ne znaju što da rade. Ne znamo što će se sutra dogoditi, rekao je Ivanyi.


U ponedjeljak ujutro nestali su svi beskućnici u pothodnicima u središtu Budimpešte, gdje ih inače zna biti mnogo.


Vlasti kažu da su namijenile devet milijardi forinta (32,1 milijuna dolara) za brigu o beskućnicima u proračunu za 2018. godinu te dodatnih 300 milijuna forinti za proširenje kapaciteta skloništa.


– Beskućnicima moramo dati dodatnu pomoć, a ne dodatna prava, rekao je mađarski državni tajnik Bence Retvari novinarima prema video snimci objavljenoj na internetskoj stranici HirTv.