Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
15. prosinca 2019.
Sigurnosna prijetnja

TUI: Rezervacije za Tursku pale za 40 posto

Reuters
Reuters
Autor:
Objavljeno: 9. veljača 2016. u 9:01 2016-02-09T09:01:50+01:00

Teroristički napadi u Egiptu, Turskoj, Tunisu i Parizu tijekom proteklih mjeseci zabrinuli su turiste koji su ranije odlazili u Tursku, a globalno raspoloženje za putovanja splasnulo je i zbog pojave Zika virusa u Americi

HANOVER Najveći svjetski touroperator, njemačka TUI grupa objavila je da su rezervacije za Tursku za ovo ljeto pale za 40 posto uslijed zabrinutosti vezanih uz sigurnost, a da je ojačala potražnja za Španjolskom.
Teroristički napadi u Egiptu, Turskoj, Tunisu i Parizu tijekom proteklih mjeseci zabrinuli su turiste koji su ranije odlazili u Tursku, a globalno raspoloženje za putovanja splasnulo je i zbog pojave Zika virusa u Americi.

Taj oprez dolazi u ključno vrijeme godine za turističke tvrtke, jer njihovi klijenti često rezerviraju svoje ljetne odmore u siječnju, veljači i ožujku.

TUI, čije su dionice izlistane na Londonskoj burzi, i dalje procjenjuje da će mu temeljna zarada porasti ove godine za najmanje 10 posto, unatoč padu potražnje za Tursku.

Otprilike 14 posto klijenata TUI-ja prošloga je ljeta putovalo u Tursku, pri čemu najviše Nijemaca. No, nakon što je u samoubilačkom napadu u siječnju ubijeno 10 Nijemaca u Istanbulu, potražnja je splasnula. Umjesto troga, TUI se sada okrenuo kapacitetima u Španjolskoj i Grčkoj, te je kazao da njegovi hoteli u Španjolskoj, posebice na Kanarskim otovima, bilježe veću potražnju.

Njemački Bild am Sonntag naveo je da su istraživanja pokazala kako je prodaja turističkih putovanja njemačkih putničkih agenata u siječnju bila 13 posto manja. Turska je, pak, ponudila subvencije za zračni prijevoz kako bi stimulirala turističku potražnju nakon napada u siječnju.

TUI je u utorak izvijestio i da je u proteklom tromjesečju imao gubitak prije kamata, poreza i amortizacije od 101,7 milijuna eura, nešto manje nego godinu dana ranije, kada je u istom razdoblju imao gubitak od 104,8 milijuna eura. Turističke kompanije uobičajeno u tome razdoblju posluju s gubitkom.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.