Prijetnjom na prijetnju

TRUMP UZVRATIO TEHERANU ‘Nemojte više nikad prijetiti SAD-u ili ćete snositi posljedice kao nitko’

Hina

Reuters

Reuters

Rouhani je u nedjelju rekao da je »rat s Iranom majka svih ratova«, no nije odbacio mogućnost mira između dvije države. »Mi više nismo država koja će prihvaćati vaše dementne riječi nasilja i smrti«, dodao je Trump i poručio da »budu oprezni«



Američki predsjednik Donald Trump u nedjelju je upozorio iranskog predsjednika Hasana Rouhanija da više ne prijeti Sjedinjenim Državama, nakon što je Iranac upozorio američkog čelnika da ne provodi neprijateljsku politiku prema Teheranu.


»Nikad više nemojte prijetiti Sjedinjenim Državama ili ćete snositi posljedice kakve su rijetki kroz povijest ranije snosili«, napisao je oštro Trump na svom Twitter profilu.


Rouhani je u nedjelju rekao da je »rat s Iranom majka svih ratova«, no nije odbacio mogućnost mira između dvije države.




»Mi više nismo država koja će prihvaćati vaše dementne riječi nasilja i smrti«, dodao je Trump i poručio da »budu oprezni«.


Eskalacija retorike između Washingtona i Teherana nastupila je nakon što je SAD započeo ofenzivu govorima i online komunikacijom kojoj je cilj poticati nemire u Iranu i natjerati tu državu da zaustavi svoj nuklearni program i podršku militantnim skupinama.


Iran je pod sve većim američkim pritiskom i prijete mu sankcije nakon što je Trump povukao SAD iz nuklearnog sporazuma između Teherana i svjetskih sila iz 2015. kojim je ta bliskoistočna država pristala zaustaviti svoj razvoj nuklearnog oružja u zamjenu za ukidanje sankcija.


U govoru u nedjelju američki državni tajnik Mike Pompeo nazvao je iranske čelnike »mafijom« i obećao pomoć, ne precizirajući kakvu, Irancima koji nisu zadovoljni svojom vladom.


Govoreći pak na skupu pred iranskim diplomatima iranski predsjednik Hasan Rohani upozorio je Trumpa u nedjelju da »ne vuče lava za rep, jer bi mogao zažaliti«, što je izazvalo Trumpovu reakciju na Twitteru. Rohani je također zaprijetio mogućnošću blokade cjelokupnog izvoza nafte iz Perzijskog zaljeva.