EU vs. SAD

TRGOVAČKI RAT Zbog Trumpa bi mogli plaćati skuplje traperice. A ni ljubiteljima burbona se ne piše dobro

Hina

Foto: REUTERS, Novi list, Pixsell

Foto: REUTERS, Novi list, Pixsell

Legendarne američke traperice i žestoko piće nalaze se na skiciranom popisu američkih proizvoda čiji bi uvoz EU mogao ubuduće cariniti, pojasnila je Malmstroem



Europska unija mogla bi uvesti carine od 25 posto na uvoz levisica i burbona iz SAD-a ako američki predsjednik uvede carine na uvoz čelika i aluminija iz Europe, kazala je u ponedjeljak za BBC povjerenica EU za trgovinu Cecilia Malmstroem.


Legendarne američke traperice i žestoko piće nalaze se na skiciranom popisu američkih proizvoda čiji bi uvoz EU mogao ubuduće cariniti, pojasnila je Malmstroem.


Američki predsjednik prošlog je tjedna kazao da će uvesti carine na uvoz čelika i aluminija, ustvrdivši da su »trgovinski ratovi dobra stvar«.




Njegova je najava potaknula reakcije širom svijeta.


Povjerenica EU kazala je danas u razgovoru za BBC: »Razmatramo mogućnosti uzvratnih mjera, što znači da ćemo i mi uvesti carine na uvoz američkih proizvoda u Europsku uniju«.


Bruxelles će pričekati konačnu odluku Washingtona, naglasila je Malmstroem, ali »mi se, naravno, pripremamo. Takav se potez očekivao već neko vrijeme«, naglasila je.Ako SAD zaista uvede carine na uvoz čelika iz Europe, EU će to prijaviti Svjetskoj trgovinskoj organizaciji (WTO), dodala je.

Europa pritom želi odgovoriti istom mjerom a ne potaknuti eskalaciju sukoba, ističe europska dužnosnica.


Nakon što je prošlog četvrtka najavio carine na uvoz čelika i aluminija, američki predsjednik u subotu je zaprijetio i carinjenjem uvoza automobila iz Europe.


Ako Europska unija »želi dodatno povisiti ionako ogromne carine i trgovinske prepreke za američke kompanije… mi ćemo jednostavno uvesti carine na njihove automobile«, poručio je američki predsjednik.


Europska unija mogla bi uvesti carine od 25 posto na američki uvoz ukupne vrijednosti oko 3,5 milijardi dolara. Osim levisica i burbona, SAD u EU, između ostalog, izvozi i motore Harley-Davidson, podsjeća BBC.