Odluka na ravnateljima

TREBA LI IH ZABRANITI? Francuske škole od rujna bez mobitela, u Hrvatskoj – sve po starom

Bojana Mrvoš Pavić

Francuzi problem mobitela u školi vide i kao javnozdravstveni problem, pa je zabrana korištenja mobitela tijekom cijelog boravka u školi izglasana u parlamentu. U našim školama će, po svemu sudeći, do daljnjega ravnatelji autonomno odlučivati što i kako s mobitelima djece, odnosno zakonske zabrane korištenja neće biti



ZAGREB Francuska će, počev od rujna odnosno nove školske godine, u osnovnim školama u potpunosti djeci zabraniti korištenje mobitela, dakle ne samo za vrijeme nastave, kao što je i do sada bio slučaj, već i za vrijeme odmora, ručka – za čitavog vremena dok su djeca u školi. Francuski parlament zabranu je izglasao početkom tjedna, dok je od 2010. godine na snazi već odredba kojom je zabranjeno korištenje mobitela za vrijeme nastave. Čak 40 posto kazni učenicima u tamošnjim se školama izriče zbog mobitela »prokrijumčarenog« na nastavu.


Francuzi problem mobitela u školi vide kao javnozdravstveni problem, naglašavajući kako mobiteli pod odmorom djecu sprečavaju da uživo komuniciraju, igraju se i kreću – sve što je nekad bilo normalno pod odmorom raditi, a iz škola je gotovo u potpunosti nestalo. Osim toga, uvjereni su kako će se zabranom korištenja mobitela i pod odmorima smanjiti tzv cyber-bulling, vršnjačko internet nasilje, također veliki problem u školama. Od rujna će tako sva djeca u francuskim školama svoje mobitele najvjerojatnije ostavljati u zaključanim ormarićima koje će škole pripremiti za tu namjenu. Samo sedam posto francuske djece školske dobi nema mobitel, kažu njihove statistike, no situacija je vjerojatno jednaka i u Hrvatskoj. Što se srednjih škola tiče, na njima ostaje odluka hoće li mobitele učenicima dopustiti ili ih zabraniti.


Autonomna odluka


I u našim će školama, po svemu sudeći, do daljnjega ravnatelji autonomno odlučivati što i kako s mobitelima djece, odnosno zakonske zabrane korištenja neće biti. Kako je kazala ministrica obrazovanja Blaženka Divjak, »treba pogledati točno što piše u odluci u Francuskoj«. Prije svega, kaže ona, odluka se odnosi na korištenje mobitela u svrhe koje nisu pedagoške.




– Oni i dalje potiču korištenje tehnologije u smislu poboljšanja pedagoških i metodičkih rezultata i ishoda i u tom smislu slična je situacija i u Hrvatskoj. Škole i dalje inzistiraju, i naravno da tako treba biti, da se mobiteli ne koriste tijekom nastave, odnosno da se ono od tehnologije što se koristi, koristi sa svrhom učenja i poučavanja. To je dovoljno, a mi ne razmišljamo o donošenju posebnog propisa. Korištenje tehnologije u školi mora biti u svrhu učenja i poučavanja – naglasila je ministrica.


U Hrvatskoj ima i škola koje su same odlučile u potpunosti zabraniti mobitele. U OŠ Antuna Mihanovića Klanjec od prošle je školske godine upotreba mobitela zabranjena od 8 do 14 sati – učenici mobitel mogu ponijeti u školu, no dok su god tamo, uređaj mora biti ugašen i u torbi, pa tako i za vrijeme odmora. U OŠ Kostrena vrijedi isto pravilo – nema mobitela ni za vrijeme odmora, pa sve manje učenika u školu s mobitelom uopće i dolazi. U Kostreni su zaključili da su mobiteli još i veći problem za vrijeme odmora nego li nastave, upravo zbog verbalnog nasilja na društvenim mrežama pa je škola, uz blagoslov Vijeća roditelja, mobitele zabranila i pod odmorima. Ako učenik zabranu prekrši, prvo može zaraditi pisanu opomenu, koja pak utječe na ocjenu iz vladanja na kraju godine.


Što o potencijalnoj zabrani mobitela tijekom cijelog dana u školi misle pak naši učenici? Petnaestogodišnja Marijeta iz Splita kaže da bi takva zabrana bila loša, jer ne koriste svi mobitele za prepisivanje, već i za, napominje, ozbiljne situacije, kad je mobitel stvarno potreban. – Njihovo korištenje u školi ne bi trebalo zabraniti nego obraćati više pažnje da se ih se ne koristi za vrijeme nastave – smatra Marijeta. Četrnaestogodišnja Tonka iz Zagreba odgovorila nam je pak kako je potpuna zabrana mobitela u školama »predrastična mjera koja krši određenu slobodu učenika«. Tehnologija će, upozorava Tonka, samo napredovati i, korištenje mobitela, koliko god nama starijima to zvučalo neprihvatljivo, neizostavan je dio njihovog života pa je, kako zaključuje mlada Zagrepčanka, »nepotrebno zabranjivati nešto što postaje normalom«. U njenoj osnovnoj školi, dodaje, većina učenika nije niti provodila puno vremena na mobitelima, pa je jedini problem njihovo korištenje za vrijeme nastave, na što bi nastavnici trebali, kaže, strože reagirati.



Ponavljanje prekršaja rezultira ukorom. Učenici nižih razreda mobitele predaju nastavnicima po dolasku u školu, a u višim razredima uređaj mora biti ugašen, i u torbi. Ako se učenika ulovi da mobitel ipak koristi, oduzima mu ga se, i roditelj biva pozvan u školu. OŠ Kostrena odlučila se na takav kućni red nakon što je sukob dviju učenica eskalirao na društvenim mrežama; jer je bilo prepisivanja na testovima kao i korištenja raznih aplikacija na ispitu, ali i snimanja nastave te objavljivanja tih snimki na YouTubeu. Učenici su čak objavljivali i lažne profile nastavnika na društvenim mrežama.


Edukativni materijali


Dio francuskih roditelja skeptičan je prema najnovijoj odluci tamošnjih vlasti. Kako se pitaju u roditeljskoj organizaciji Peep, nemoguće je za vrijeme škole zbrinuti, primjerice, 600 mobitela – pratiti njihovu predaju i vraćanje uređaja djeci nakon nastave. »Kad imamo sastanke u Vladi, i mi mobitele odlažemo u svoje ormariće, što će na isti način raditi i učenici prije nastave«, odgovor je francuskog ministra obrazovanja Jean-Michel Blanquera roditeljima.


Ministarstvo zdravstva u travnju je objavilo edukativne materijale u kojima upozorava građane da zračenje mobitela »može imati utjecaja na zdravlje ljudi«, a u kojima se navodi kako izloženost visokofrekvencijskim elektromagnetskim poljima mobitela značajno opada s povećanjem udaljenosti mobitela odnosno raste s njegovim približavanjem. Drugim riječima, mobiteli zaključani u učeničke ormariće značili bi i manje izlaganje djece zračenju. Mobilni uređaj najviše emitira elektromagnetska polja tijekom razgovora ili prijenosa podataka, kaže Ministarstvo zdravstva, uz napomenu kako uređaj treba nositi što dalje od tijela, tj. u torbi ili ruksaku umjesto u džepu hlača ili košulje. Izloženost zračenju se smanjuje za čak 10.000 puta ako se udaljenost od mobitela poveća sto puta i obrnuto.