Pitanje europske solidarnosti?

TRAŽI POVRAT 800 MILIJUNA EURA Mađari šalju Bruxellesu račun za ogradu

Hina

Reuters

Reuters

»Bruxelles treba platiti svoj dio, kao što je EU učinio s Italijom, Grčkom i Bugarskom, zemljama ulaska migranata u Europu koji su primile specifičnu financijsku pomoć Europske komisije«, naglasio je



BUDIMPEŠTA Mađarska je objavila u četvrtak da je tražila od Bruxellesa da joj vrati 800 milijuna eura koje je potrošila za podizanje ograde na svojim granicama, jedne od spornih mjera politike Viktora Orbana protiv ilegalne imigracije.


Prema riječima direktora ureda mađarskog premijera Janosa Lazara, zaštita granice je pitanje »europske solidarnosti« koju EU treba konkretno pokazati.


»Bruxelles treba platiti svoj dio, kao što je EU učinio s Italijom, Grčkom i Bugarskom, zemljama ulaska migranata u Europu koji su primile specifičnu financijsku pomoć Europske komisije«, naglasio je.




Viktor Orban je u pismu predsjedniku Komisije Jean-Claude Junckeru tražio povrat i rekao da se radi o »izvanrednim troškovima«.


Otvoreno nesklon prihvatu migranata, Orban je odredio podizanje ograde od žilet-žice na 175 km mađarsko-srpske granice u ljeto 2015., zatim na većem dijelu hrvatsko-mađarske granice.


Tijekom velikog vala 2015. oko 400.000 migranata s Bliskog istoka je prešlo preko Mađarske i velika većina je nastavila put prema zapadnoj Europi. Postavljanjem ograde se priljev migrant smanjio.


U proljeće je Budimpešta najavila da je završila podizanje druge ograde iz bodljikavu žicu na granici sa Srbijom, opremljenu termičkim kamerama i sustavom uzbunjivanja.


Te ograde su jedna od mjera sigurnosnog arsenala kojim se koristi Mađarska protiv ilegalne imigracije, a koje su izazvale kritike predstavnika EU i organizacija za zaštitu ljudskih prava.