''Pravda za Davida''

TJERALICE NA SNAZI Prosvjednici u Banjoj Luci pale svijeće, otac Davor nestao, uhićen oporbeni zastupnik

Hina

Foto: M.D./Klix.ba

Foto: M.D./Klix.ba

Nakon što je policija donijela odluku o zabrani svih prosvjeda skupine »Pravda za Davida«, saborna je crkva postala nekom vrstom njihovog alternativnog okupljališta a među onima koji su došli zapaliti svijeću bila je Suzana Radanović, Davidova majka.



 Nekolicina pripadnika skupine »Pravda za Davida« u utorak se ponovo pojavila pred pravoslavnom sabornom crkvom u Banjoj Luci i tamo su u tišini zapalili svijeće kako bi na simboličan način podsjetili na svoje zahtjeve da se napokon razjasne okolnosti pod kojima je mladić David Dragičević pronađen mrtav u ožujku prošle godine.


Nakon što je policija donijela odluku o zabrani svih prosvjeda skupine »Pravda za Davida«, saborna je crkva postala nekom vrstom njihovog alternativnog okupljališta a među onima koji su došli zapaliti svijeću bila je Suzana Radanović, Davidova majka.


Novinarima je potvrdila kako i dalje ne zna gdje je Davor Dragičević, Davidov otac koji je nestao prije 24 sata a prije toga je 280 dana predvodio okupljanja i prosvjede koji su eskalirali poteklog tjedna i završili nasilnim rastjerivanjem i uhićenjima prosvjednika.Iako su se na društvenim mrežama pojavila nagađanja kako članovi obitelji razmišljaju da prijave kako je Dragičević nestao, Suzana Radanović je zanijekala kako ona to planira učiniti.

»Kome da prijavim nestanak? Prijavila sam i Davidov nestanak pa ga nisam našla«, kazala je Radanović, sugerirajući kako bi policija sama trebala dati odgovor gdje je zapravo Davor.


Iako je skup nekolicine pripadnika skupine »Pravda za Davida« na trgu pred crkvom protekao potpuno mirno, policija je ipak intervenirala uhitivši Draška Stanivukovića, zastupnika oporbene Partije demokratskog progresa (PDP) u Narodnoj skupštini RS.Stanivuković je također došao zapaliti svijeću a uhićen je na temelju tjeralice koja je za njim raspisana zbog sudjelovanja u prosvjednom okupljanju u nedjelju koje je policija silom prekinula. Prije uhićenja novinarima je kazao kako je odlučio ostati do kraja uz one koji se bore za istinu o Davidovoj smrti.»Nije bitan Draško nego poruka i otpor koji pružamo. Možda se nekada ne slažem s Davorom, ali se čovjek bori zbog svojeg djeteta i za čitavu zemlji, pravdu u svakom smislu. Cilj je sloboda koju više nemamo«, kazao je Stanivuković. Gradonačelnik Banje Luke Igor Radojičić najavio je u utorak kao će gradska uprava protiv organizatora skupa održanog u nedjelju podnijeti tužbe za naknadu »milijunske štete« koja je, kako tvrdi, prouzročena otkazivanjem planirane proslave dočeka Nove godine na otvorenome.Suzana Radanović to je prokomentirala konstatacijom kako će i ona podnijeti tužbu ali protiv gradske uprave zbog opće nesigurnosti koja vlada U Banjoj Luci te protiv policije koja je 25. prosinca bez naloga pretraživala njezinu kuću i pri tom joj tri sata nije dopustila komunikaciju s dvoje malodobne djece koja su tamo praktično bila zatočena u vrijeme policijske racije.