Konferencija o Siriji u Bruxellesu

Svijet raspravlja o Siriji: Sprema se katastrofa velikih razmjera

Hina

foto: REUTERS

foto: REUTERS

Oko pet i pol milijuna Sirijaca živi u izbjeglištvu u Iraku, Jordanu, Turskoj i u Libanonu. U Libanonu već čini četvrtinu stanovištva te zemlje. Još 6,1 milijuna Sirijaca još uvijek je u svojoj domovini, no pred sukobima i bombardiranjima bili su prisiljeni napustiti domove.



BRUXELLES – Civili više ne uspijevaju pobjeći pred sukobima i bombardiranjem u Siriji jer se granice iznimno strogo kontroliraju, a susjedne zemlje su otprije preplavljene izbjeglicama što rezultira jednom od najtežih kriza modernog doba, izjavio je UN-ov Visoki povjerenik za izbjeglice Filippo Grandi na donatorskoj konferenciji o Siriji u Bruxellesu.


On je upozorio na novu katastrofu velikih razmjera ako sirijski grad Idlib, koji je pod kontrolom pobunjenika postane idući cilj sirijske vojske.


“Ova zemlja postala je zamka…, u nekim dijelovima smrtonosna zamka za civile”, kazao je Grandi na konferenciji na kojoj sudjeluju predstavnici 85 zemalja i međunarodnih organizacija te više od 200 nevladinih organizacija.




“Ondje je čitav jedan narod koji se više ne može nositi s vlastitim izbjeglicama i koji pati u jednom od najtežih iskušenja modernoga doba”, kazao je.


Sirijski Opservatorij za ljudska prava sa sjedištem u Velikoj Britaniji objavio je da je od početka rata u ožujku 2011. u ratnim sukobima u Siriji ubijeno oko 511.000 ljudi.


Oko pet i pol milijuna Sirijaca živi u izbjeglištvu u Iraku, Jordanu, Turskoj i u Libanonu. U Libanonu već čini četvrtinu stanovištva te zemlje. Još 6,1 milijuna Sirijaca još uvijek je u svojoj domovini, no pred sukobima i bombardiranjima bili su prisiljeni napustiti domove.


Grandi se nada da će od međunarodnih donacija za humanitarnu pomoć tijekom godine prikupiti oko 5,6 milijarda dolara, no novac nije namijenjen samo Siriji, već će pomoći i zemljama koje su primile izbjegle iz Sirije – Jordanu, Iraku, Egiptu i Libanonu.


Ujedinjeni narodi iznose i podatak po kojemu je više od 400.000 civila zarobljeno u opkoljenim područjima diljem Sirije.


“S humanitarnog smo stajališta iznimno zabrinuti za stanovništvo Idleba. Jer Idleb je novi veliki izazov: 2,5 milijuna ljudi je ondje”, podsjetio je posebni izaslanik UN-a za Siriju, Staffan de Mistura na konferenciji za novinare održanoj zajedno sa šeficom diplomacije EU-a Federicom Mogherini.


“Ne vjerujemo u to da su svi oni teroristi. Ondje su žene, djeca, civili”, kaže De Mistura.


U pokrajini Idleb koja graniči s Turskom živi više od 2,5 milijuna ljudi, od kojih polovinu čine izbjeglice. Djelomično je pod kontrolom džihadističke grupe Hajat Tarir al-Čam u kojoj dominira nekadašnji ogranak sirijske Al-Kaide.


Mistura je kazao kako “ne želi da Idleb postane novi Alep ili nova istočna Guta, zbog veličine regije”.


Svrha donatorske konferencije koja je započela u utorak u Bruxellesu, nije samo prikupljanje novca već i poticanje ponovnog početka pregovora u Ženevi pod okriljem UN-a, koji su dosad bili neuspješni.


Mogherini i De Mistura su pozvali Rusiju, Iran i Tursku, zemlje koje su sudjelovale u pregovorima u Astani, da naprave više kako bi se postigao prekid vatre u Siriji.


U skladu s dogovorom iz Astane, koji su 4. svibnja 2017. potpisali Rusija, Iran i Turska, predviđeno je formiranje četiriju zona u kojima bi se uspostavio prekid vatre.