#Frauenstreik

Švicarke izašle na ulice: Plaće su im u odnosu na muške manje za 20, a mirovine za čak 37 posto

Portal Novilist.hr

FOTO/Twitter

FOTO/Twitter

Žene diljem Švicarske su započele demonstracije protiv „neprihvatljivo sporog koračanja države prema jednakosti“.



Dvadeset i osam godina nakon prosvjeda u kojem je pola milijuna žena marširalo švicarskim ulicama 14. lipnja 1991. godine, povijest se ponavlja.


U vrijeme tih prosvjeda, nije bilo žena u švicarskoj vladi, ali niti obveznog rodiljinog dopusta.


Od tada se u državi puno toga promijenilo – žene su postale ministrice, a rodiljni je dopust uvršten u zakon.




No, žene u Švicarskoj u prosjeku zarađuju 20 posto manje od muškaraca, podzastupljene su na rukovodećim pozicijama, a briga za djecu ostaje vrlo skupa i kratkotrajna.


Prošle godine, anketa Labour Organisationa, stavila je Švicarsku na dno liste po pitanju razlike u plaći između žena i muškaraca.  



Prosvjed 1991.


Novinarka Beatrice Born, 1991. godine je bila u šestom mjesecu trudnoće kada se pridružila tom štrajku. Kada se prije dvadeset i osam godina vratila na posao, nakon što je rodila kćer, dočekala ju je nevjerica. Nitko nije mislio da će se vratiti na posao i to na puno radno vrijeme. „Otpor je bio užasan“, kaže za BBC. Born i danas ponovno prosvjeduje za jednakost.


Paola Ferro je jedna od organizatorica prosvjeda iz 1991. godine, a priključila se današnjem.


Slaže se da su se dogodile neke promjene tijekom godina, ali ukazuje na razlike u plaćama i penzijama. Penzije za švicarske žene su 37 posto manje nego za muškarce, najviše zato što žene uzimaju dopuste zbog porodiljnog.



Novi je štrajk predložen prošle godine kao odgovor na odluku parlamenta da uvede više nadzora o jednakim plaćama. Vladin potez se odnosi samo na tvrtke s više od stotinu zaposlenika, što je mjera koju su sindikalne vođe žena odbacile kao gotovo besmislenu.


#Frauenstreik


Od tada, žene diljem zemlje se mobiliziraju i koriste društvene mreže da bi iskoristile snagu brzog dijeljenja informacija i „oznaka“.


Stoga je oznaka #Frauenstreik (ženski štrajk) već nekoliko dana u porastu na društvenim mrežama, zajedno s francuskom inačicom – #GrèvedesFemmes.


Štrajk je započeo u mnogim gradovima, uključujući Bern, Sion i Lausanne – gdje su se žene okupile u ponoć ispred katedrale čiji je toranj bio osvijetljen svijetlo ljubičastom, službenom bojom prosvjednog pokreta.



Studentica prava u Švicarskoj, Nadine, nije bila rođena kada se događao prvi prosvjed u njezinoj državi, ali se uključila u novi.


„Mislim da je ovo dobra stvar. Ljudi će se informirati o puno nedostataka s kojima se žene suočavaju – nemamo jednake plaće, a muškarci su za mnoge poslove još uvijek prioritet“, kaže za BBC.


„Ovo je dobra prilika da zajedno ustanemo i pokažemo da nismo zadovoljne sa situacijom. Željela bih odati počast svim divnim i snažnim ženama koje su se ranije borile za nas“, rekla je za BBC.Aida (25), učiteljica joge, koja se također uključila u štrajk.



Simbolično vrijeme napuštanja radnih mjesta


Pojedinci ne podržavaju prosvjed, pa je tako za BBC jedna žena izjavila da nije sigurna što misli o štrajku, jer se „neke feministice znaju zbilja unositi u lice“.


Na tisuće je žena već informiralo šefove da neće biti na poslu, a druge su napuštale radna mjesta u 15:30, smanjujući tako radno vrijeme za 20 posto – što simbolizira razliku plaće.



Neki zaposlenici govore da je štrajk ilegalan, ali veće kompanije su istome pristupile pragmatično. Iz „Migrosa“ su poručili da neće biti disciplinskih prekršaja ako njihovi zaposlenici krenu u štrajk.


Švicarske željeznice su zamolile zaposlenike da unaprijed kažu hoće li štrajkati, a ponudili su i posebne majice za obilježavanje prosvjeda.


Mnogi će muškarci podržati štrajk, iako im je rečeno da ostanu u pozadini, brinu za djecu i pripremaju hranu za štrajkaše.


„Ja sam muškarac, ali prije svega sam ljudsko biće i želim jednaka prava u svijetu za sve ljude“, rekao je Clemens za BBC, koji će se također pridružiti štrajku.



Pojedinci iz drugih zemalja na Twitteru su podržali prosvjed, a neki su pozvali na isti u svojim domovinama. Jedna je korisnica tako pozvala Amerikanke na prosvjed u vrijeme kada su im “reproduktivna prava ugrožena.”