Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 3° 1
Sutra: 3° 3° 1
22. siječnja 2020.
Upozorenje

Sve više priobalnih naselja izloženo riziku od poplava zbog klimatskih promjena

Foto: Reuters
Foto: Reuters
Autor:
Objavljeno: 10. svibanj 2019. u 7:49 2019-05-10T07:49:16+02:00

Očekuje se porast od dva stupnja Celzijusa, što je više nego što to zahtijeva Pariški sporazum o klimi, a agencija kaže da bi se Velika Britanija trebala pripremiti za najgore

Agencija za okoliš upozorila je kako će se neke obalne zajednice diljem Velike Britanije morati s vremenom premjestiti zbog razmjera poplava koje donose klimatske promjene.

U izvješću o dugoročnoj strategiji poplavljivanja u Velikoj Britaniji, stoji da bi zemlja trebala biti spremna za podizanje razine mora i poplava koje bi donijelo zagrijavanje za četiri stupnja Celzija, piše NewScientist.

Očekuje se porast od dva stupnje Celzija, što je više nego što to zahtijeva Pariški sporazum o klimi, a agencija kaže da bi se Velika Britanija trebala pripremiti za najgore.

Vladine agencije, savjetnici i znanstvenici u više navrata naveli su poplave kao najveći rizik klimatskih promjena u Velikoj Britaniji.

Agencija je priopćila kako će vlada morati potrošiti najmanje jednu milijardu funti godišnje do 2065. godine za obranu od poplava kako bi zaštitila zgrade i infrastrukturu, gotovo dvostruko više od 520 milijuna funti koje će godišnje potrošiti između 2016. i 2021. godine.

Sva nova stambena naselja i druge zgrade moraju biti otporne na poplave, priopćila je agencija.

Ali veća i bolja obrana od poplava sama po sebi neće biti dovoljna, rekla je predsjedavajuća agencije Emma Boyd.

"Nije realno pokušavati upravljati sve intenzivnijim poplavama i podizanjem razine mora s neograničenim visokim zidovima i barijerama", napisala je u predgovoru izvješća.

Primjerice, vlasnike kuća koji se oporavljaju od poplava trebalo bi potaknuti da nakon toga izgrade električne instalacije i poplavna vrata. Oko 5 milijuna ljudi u Engleskoj trenutno je u opasnosti od poplava.

Ministrica za okoliš, Therese Coffey, kazala je kako je "priprema zemlje prioritet za vladu" te se pozvala na prikupljene dokaze o rizicima od poplave i obalne erozije.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.


Promo
PUST 2020.
Viškovo

PUST 2020.