Brutalnost

Sultan Bruneja povlači monstruozan zakon o kamenovanju gay osoba

P. N.

Foto: Reuters

Foto: Reuters

"Nikada nije objašnjeno zašto je izašao s ovim zakonom, nikada nije objašnjeno zašto su potrebni. On kaže da danas postoji moratorij, ali sutra bi se mogao predomisliti. Kada se na taj način radi zakonodavstvo, obećanja autoritarnog vođe, čija je riječ u suštini prava, moraju se uzeti sa zrnom soli"



Sultan Bruneja u nedjelju je izjavio kako neće izvršiti pogubljenja kamenovanjem nad osuđenima za preljub i gay seks. Odluka je donesena nakon široko rasprostranjenih međunarodnih prosvjeda zbog brutalnosti takvih kazni.


Kritičari nedavno usvojenih islamskih zakona u zemlji kažu da nekoliko drugih strogih kazni i dalje ostaje na snazi, uključujući bičevanje i amputaciju, te su pozvali na nastavak borbe dok se zakoni ne revidiraju u potpunosti, piše New York Times.


Sultan Bruneja, Hassanal Bolkiah, izjavio je u nedjelju kako je njegova zemlja prošla desetljeća bez provedbe smrtne kazne, te će nastaviti svoj moratorij na pogubljenja unatoč novim kaznama koje su prošlog mjeseca donesene.




Sjedinjene Države, Britanija, Francuska, Njemačka i druge zemlje prosvjedovale su protiv zakona, kao i nekoliko slavnih osoba, uključujući Georgea Clooneyja, Ellen DeGeneres i Eltona Johna. Luksuzni hoteli u vlasništvu sultana, uključujući Dorchester u Londonu i hotel Beverly Hills i hotel Bel-Air u Los Angelesu, suočili su se s pozivima na bojkot.


U nedjelju na početku muslimanskog svetog mjeseca Ramazana, sultan je rekao da postoje “mnoga pitanja i pogrešna shvaćanja u pogledu provedbe” zakona.


“Kao što je očigledno već više od dva desetljeća, prakticirali smo moratorij na izvršenje smrtne kazne.”


Međutim, komentari Sultana Hassanala nisu se posebno odnosili na druge stroge kazne u zakonima, uključujući bičevanje žena osuđenih za lezbijski seks i amputaciju ruke ili noge za krađu.


“Stvarnost je u tome da se sve pokušava smanjiti međunarodni pritisak na Brunej”, rekao je Phil Robertson, zamjenik direktora za Aziju u Human Rights Watchu. Sultan “očito shvaća da u međunarodnoj zajednici postoji veće protivljenje ovom zakonu, a brand Bruneja je teško pogođen.”


Sultan Hassanal vlada kao apsolutni monarh koji mu daje ogromnu kontrolu nad djelovanjem njegove vlade.


Kritičari kažu da to vodi do slabe transparentnosti o tome zašto su ti zakoni uopće doneseni i kako će se oni promatrati u budućnosti.


“Nikada nije objašnjeno zašto je izašao s ovim zakonom, nikada nije objašnjeno zašto su potrebni. On kaže da danas postoji moratorij, ali sutra bi se mogao predomisliti. Kada se na taj način radi zakonodavstvo, obećanja autoritarnog vođe, čija je riječ u suštini prava, moraju se uzeti sa zrnom soli”, rekao je Phil Robertson, zamjenik direktora za Aziju u Human Rights Watchu.