Incident

Sukob neonacista i prosvjednika u Bruxellesu: Policija ih rastjerala vodenim topovima; U Belgiji 13 novih pretresa kuća

Hina

Reuters

Reuters



NOVO 19.25 Odavanja počasti žrtvama atentata u Bruxellesu omeli su nacionalistički prosvjednici koji su upali na trg pretvoren u mjesto sjećanja u Bruxellesu, gradu u kojem se antiterorističke operacije nastavljaju uz nove pretrese. 


Specijalna policija je upotrijebila vodene topove kako bi rastjerala 300 prosvjednika odjevenih u crno koji su vikali: »Mi smo huligani«, »Mi smo na svome«.


»Država, suučesnik IS-a«, govorili su neki nacionalisti. Prosvjednici su bacali zapaljive projektile na policiju, dok su deseci ljudi dolazili na Trg burze, u središtu grada, odati počast žrtvama.Policija je javila da je desetak nacionalističkih prosvjednika privedeno, a belgijski premijer Charles Michel je oštro osudio te incidente. Otkazan je »mimohod protiv straha«, koji je bio predviđen za nedjelju, jer vlasti drže da se policija prvenstveno mora baviti antiterističkom borbom a ne osiguravanjem skupova.


U nedjelju je u Bruxellesu i na sjeveru zemlje izvedeno 13 novih pretresa kuća, a za četiri osobe je određen kućni pritor, prema tužiteljstvu koje nije preciziralo jesu li te operacije povezane s najkrvavijim atentatima u zemlji od 1945. godine.


Istražitelji još uvijek pokušavaju utvrditi je li jedini osumnjičeni za izravnu vezu s džihadističkim napadima u utorak Fajsal Šefu »čovjek s kapom« koji je ostavio bombu u zračnoj luci Bruxelles-Zaventem a bio je s dvojicom bombaša-samoubojica Ibrahimom El-Bakrauijem i Najimom Laachraouijem.


Ta dvojica, kao i bombaš-samoubojica iz metroa Kalid El-Bakraui su usko povezani s počiniteljima pariških atentata u studenom. Uhićenje u Italiji i nova optužba u Belgiji ponovo pokazuju isprepletenost francuskih i belgijskih džihadističkih mreža. U subotu je u Italiji na traženje belgijskog pravosuđa uhićen Džamal Edin Uali (40) koji pripada mreži falsifikatora dokumenata pariških i bruxelleskih džihadista.


——————–


 Policija je u nedjelju u Bruxellesu upotrijebila vodene topove kako bi rastjerala prosvjednike koji su se, unatoč otkazivanju najavljenog mimohoda solidarnosti, okupili u gradskom središtu. 




Specijalne policijske snage napredovale su iza vodenih topova i nastojale potisnuti mnoštvo okupljenih, koji je po procjeni tv mreže RTBF bilo između 500 i 1000.


Prosvjednici su izvikivali slogane u kojima su osuđivali terorističke napade na zračnu luku i metro, u kojima je ubijeno 28 osoba i trojica napadača, te izražavali solidarnost s žrtvama.


Mimohod koji je trebao biti održan u nedjelju, otkazan je dan ranije na zahtjev vlasti s obzirom da je procijenjeno da predstavlja prevelik sigurnosni izazov za policiju, koja je od napada u Bruxellesu na najvišem stupnju pripravnosti. 


Skup tijekom kojega je odana počast žrtvama napada isprva je tekao u miru, ali u jednom trenutku pojavili su se neonacisti. Skupina od nekoliko stotina neonacista od kojih su neki bili vidno alkoholizirani,  izvikivali su parole protiv izbjeglica uz nacističke pozdrave. 


Između dvije skupine prosvjednika došlo je u jednom trenutku i do naguravanja, pa je morala intervenirati i policija koja je na kraju vodenim topovima rastjerala neonaciste.