Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
9. prosinca 2019.
Koalicijski ugovor

Stranke u novoj slovenskoj vladi u srijedu potpisuju ugovor o suradnji

D. Škomrlj
D. Škomrlj
Autor:
Objavljeno: 1. rujan 2014. u 17:18 2014-09-01T17:18:15+02:00

Tri stranke koje će sudjelovati u vladi izabranog slovenskog premijera Mire Cerara svoj će koalicijski ugovor parafirati u srijedu, potvrdio je u ponedjeljak slovenski ministar vanjskih poslova Karl Erjavec.

LJUBLJANA – Tri stranke koje će sudjelovati u vladi izabranog slovenskog premijera Mire Cerara svoj će koalicijski ugovor parafirati u srijedu, potvrdio je u ponedjeljak slovenski ministar vanjskih poslova Karl Erjavec.

Erjavec je predsjednik Demokratske stranke umirovljenika (DESUS) koja će zajedno sa Socijalnim demokratima (SD) sudjelovati u Cerarovoj vladi, zajedno s premijerovom Strankom Mire Cerara koja je na izborima 13. srpnja osvojila najviše glasova i zastupničkih mandata.

Koalicijski ugovor tih triju stranaka sadržajno je usklađen prošlog tjedna, a ovih se dana zaključuju i dogovori o raspodjeli ministarskih mjesta. Cerarova stranka navela je da će popis ministara koje Cerar mora dostaviti parlamentu idućeg tjedna uskoro biti poznat i objavljen. Već sada se zna da će u novoj vladi ključni ministar za financije biti Dušan Mramor, profesor na Ekonomskom fakultetu u Ljubljani, koji je na toj funkciji bio u nekadašnjoj Ropovoj vladi od 2000. do 2002. godine, dok će na mjestu ministra vanjskih poslova po svoj prilici ostati Erjavec.

Kako nagađaju mediji, ministar obrane u novoj vladi vjerojatno će biti Bojan Dobovšek, a ministrica javne uprave Simona Kustec Lipicer. Oboje su iz Stranke Mire Cerara kojoj će pripasti oko polovica od resora u novoj vladi. Vjeruje se da će Socijalnim demokratima (SD) pripasti ministarstvo poljoprivrede pa bi taj položaj kao u staroj vladi Alenke Bratušek zadržao predsjednik stranke Dejan Židan. Moguće je da će toj stranci pripasti i ministarstvo za rad i socijalnu politiku pa bi ministarski položaj u tom resoru zadržala dosadašnja ministrica Anja Kopač Mrak, dok bi prijašnjem predsjedniku parlamenta Janku Veberu pripalo mjesto ministra obrane.

Parlament bi o novoj vladi mogao glasovati sredinom mjeseca.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.