Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
6. travnja 2020.
Francuska u blokadi

Štrajkaši protiv mirovinske reforme u Parizu zatvorili Louvre i pozvali turiste da im se pridruže

Foto REUTERS
Foto REUTERS
Autor:
Objavljeno: 17. siječanj 2020. u 14:40 2020-01-17T14:40:39+01:00

Više od stotinu prosvjednika blokiralo je ulazak u Piramidu, staklenu građevinu kojom se ulazi u muzej. Nosili su zastave, skandirali protiv mirovinske reforme i pozivali turiste natiskane iza metalnih ograda da im se pridruže

PARIZ – Najposjećeniji muzej na svijetu Louvre u petak ujutro bio je zatvoren odlukom sindikalne središnjice koja prosvjeduje protiv mirovinske reforme francuske vlade.

Više od stotinu prosvjednika blokiralo je ulazak u Piramidu, staklenu građevinu kojom se ulazi u muzej.

Nosili su zastave, skandirali protiv mirovinske reforme i pozivali turiste natiskane iza metalnih ograda da im se pridruže.

»Turisti s nama!«, izvikivali su prosvjednici, no turisti, glavnina iz inozemstva, nisu dijelili solidarnost s borbom francuskih radnika pa su pokazivali ogorčenje i nerazumijevanje te čak dobacivali uvrede.

Louvre je objavio da će vratiti novac ljudima koji su već kupili ulaznice, a nije isključio mogućnost da se muzej ipak otvori poslije podne ako štrajkaši odluče prekinuti opsadu.

»Naša mobilizacija dio je borbe svih štrajkaša u zemlji za dostojanstven život, kako u privatnoj, tako i u javnoj sferi«, napisali su sindikati.

Industrijska akcija protiv mirovinske reforme traje od 5. prosinca.

Louvre je lani posjetilo 9,6 milijuna ljudi, što je pad u odnosu na 10,2 milijuna u 2018. godini.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.