Osam tisuća vojnika

“Stoljeće pobjednika”: U Srbiji počela velika vojna vježba

Hina

Reuters

Reuters



Stogodišnjicu pobjede u Prvom svjetskom ratu Srbija u subotu obilježava velikom vojnom vježbom »Stoljeće pobjednika« u kojoj će na deset lokacija diljem zemlje sudjelovati 8.000 pripadnika Vojske Srbije sa 645 borbenih sustava.


Zapovijed za početak vježbe izdana je jutros u devet sati na vojnom poligonu Pasuljanske livade, a u tijeku je prva aktivnost – prikaz zračnog napada u borbenoj skupini, u kojoj sudjeluje šest MIG-ova 29.


Riječ je o jednoj od najvećih vojnih vježbi u regiji tijekom koje će istodobno na deset različitih područja diljem Srbije biti izvedene vježbovne akcije bojevim streljivom uz sudjelovanje 100 tenkova, 100 oklopnih borbenih vozila, 100 topničkih i raketnih sustava, te protuzračne obrane.




Početku vježbe na vojnom poligonu Pasuljanske livade nazoči i predsjednik Srbije Aleksandar Vučić koji će, kako je najavljeno, tijekom dana s premijerkom Anom Brnabić posjetiti i privremeni poligon na Pešterskoj visoravni.


Prvi program nacionalne televizije (RTS) najavio je da će vježbu od – Titela u Vojvodini, do Pešterske visoravni na teritoriju jugozapadne Srbije, prenositi sa 70 kamera.