Zbrinjavaju goste

Što čeka hrvatski turizam nakon propasti Thomasa Cooka? Oglasila se ministarstva

Hina

Foto Reuters

Foto Reuters



ZAGREB Britanski turisti u Hrvatskoj nemaju razloga za zabrinutost, jer niti jedan gost touroperatora Thomasa Cooka koji se trenutno nalazi u Hrvatskoj neće biti oštećen niti nezbrinut, poručili su u ponedjeljak u zajedničkom priopćenju iz Ministarstva vanjskih i europskih poslova i Ministarstva turizma.


“Iznimno nam je žao čuti vijest o gašenju turističkog poduzeća Thomas Cook koje ima dugu tradiciju i iskustvo u bavljenju turističkom djelatnošću. Ono što je izrazito važno jest da niti jedan njihov gost koji se nalazi trenutno u Hrvatskoj neće biti oštećen ili nezbrinut. Britanska Vlada će se pobrinuti za letove kojima će sve turiste vratiti kućama, dok će osiguravajuća agencija britanske Vlade pokriti troškove smještaja turista”, navodi se u priopćenju.


Ističe se da je Ministarstvo turizma u komunikaciji s hotelskim kućama kako bi svi gosti bili na vrijeme informirani o trenutnoj situaciji te kako bi osigurali da nesmetano mogu nastaviti svoj boravak u Hrvatskoj.




“Kada je riječ o trenutnom i budućem utjecaju gašenja poduzeća Thomas Cook na dolazak britanskih turista u Hrvatsku, želimo naglasiti kako postoji niz kvalitetnih britanskih touroperatora koji nude svoje ponude za Hrvatsku, odnosno vjerujemo kako ova situacija neće bitno promijeniti stanje u Velikoj Britaniji kao emitivnom tržištu”, kaže se u zajedničkom priopćenju.


Iznose pritom i podatke da je u dosadašnjem dijelu turističke godine Hrvatsku posjetilo oko 800 tisuća turista iz Velike Britanije, koji su ostvarili oko 4,1 milijuna noćenja, što su porasti od 4 odnosno 3 posto u odnosu na prošlu godinu.


“Ministarstvo turizma i Hrvatska turistička zajednica, kao i do sada, nastavit će intenzivno promovirati Hrvatsku na tržištu Velike Britanije, jednom od naših najznačajnijih tržišta te provoditi aktivnosti vezane uz jačanje avio povezanosti.


Upravo zato i vjerujemo da će i u idućim godinama Hrvatska biti gostima iz Velike Britanije jedna od najpopularnijih destinacija”, zaključuju u zajedničkom priopćenju Ministarstva vanjskih i europskih poslova i Ministarstva turizma u povodu vijesti o gašenju Thomasa Cooka, britanskog i jednog od najvećih i najstarijih svjetskih touroperatora, čijih je par stotina gostiju trenutno u Hrvatskoj.


Najstarija svjetska turistička tvrtka Thomas Cook u ponedjeljak je propala ostavljajući stotine tisuća putnika širom svijeta.


Tvrtka je upravljala hotelima, odmaralištima i zrakoplovima koji su ugostili 19 milijuna ljudi godišnje u 16 zemalja. Trenutno širom svijeta ima 600.000 turista, većinom iz Njemačke, Britanije i Skandinavije, što je prisililo britansku vladu i osiguravajuća društva da koordiniraju operaciju zbrinjavanja klijenata tvrtke golemih razmjera.


Britanska uprava za zrakoplovni promet (CAA) objavila je da je Thomas Cook prestao poslovati i da vlasti imaju u pripremi zrakoplove koji će početi vraćati u Britaniju više od 150.000 britanskih turista tijekom sljedeća dva tjedna.


Atlas: Potpuno ćemo ispuniti obveze prema turistima Thomasa Cooka


Atlas je ove godine uslužio oko sto tisuća gostiju Thomasa Cooka, a svoje će usluge prema svim gostima ispuniti do kraja, priopćeno je u ponedjeljak iz agencije Atlas plus u povodu situacija nastale nakon objave bankrota britanskoga turoperatora.


„Grupacija Thomas Cook partner je adriatica.net Grupe preko 30 godina. U ovoj sezoni Atlas je kao DMK partner na destinaciji pružio usluge stotinjak tisuća gostiju Thomas Cooka iz Velike Britanije, Belgije, Francuske, Njemačke i Poljske.


Važno je napomenuti kako je Thomas Cook UK u volumenu zauzimao 15 posto dok su najzastupljeniji Njemačka, Francuska i Belgija. Trenutno u Hrvatskoj imamo u odlasku oko 150 njihovih gostiju, ponajviše u regiji srednja Dalmacija.


Pomno pratimo situaciju i svoje ćemo usluge izvršiti do kraja te nećemo ugroziti imidž kompanije niti hrvatskog turizma”, kaže se u priopćenju.