"Zastarjeli" savez

Steinmeier: NATO je zabrinut zbog Trumpovih izjava

Hina

Reuters

Reuters

»Izjave izabranog predsjednika Trumpa koji NATO smatra zastarjelim, dočekane su sa zabrinutošću«, rekao je Steinmeier nakon susreta s NATO-ovim glavnim tajnikom Jensom Stoltenbergom



NATO je zabrinut zbog izjava novoizabranog američkog predsjednika Donalda Trumpa koji je Sjevernoatlantski savez nazvao zastarjelim, rekao je u ponedjeljak njemački ministar vanjskih poslova Frank-Walter Steinmeier.


»Izjave izabranog predsjednika Trumpa koji NATO smatra zastarjelim, dočekane su sa zabrinutošću«, rekao je Steinmeier nakon susreta s NATO-ovim glavnim tajnikom Jensom Stoltenbergom, nakon kojega se u Bruxellesu sastao s kolegama iz EU-a.


»Vidjet ćemo kakve će biti posljedice za američku politiku«, dodao je ministar.




Donald Trump koji u petak treba službeno preuzeti dužnost, izjavio je u razgovoru za njemački dnevnik Bild i britanski The Times da je NATO »zastarjela« organizacija.


Ta je primjedba »u suprotnosti s onim što je (budući) američki ministar obrane prije samo nekoliko dana rekao u prigodi svog saslušanja u Washingtonu«, istaknuo je Steinmeier.


Na sastanak 28 ministara vanjskih poslova u ponedjeljak u Bruxellesu »najvjerojatnije će, možda i bitno, utjecati, izjave novoizabranog američkog predsjednika koji je u Bruxellesu potaknuo čuđenje i uznemirenost i mislim, siguran sam u to, ne samo u Bruxellesu«, dodao je njemački ministar vanjskih poslova.