Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
11. prosinca 2019.
Osuda

Srušit će se spomen obilježje Puniši Račiću

Autor:
Objavljeno: 15. srpanj 2017. u 19:20 2017-07-15T19:20:00+02:00

Inspekcija za zaštitu kulturnih dobara pri crnogorskom Ministarstvu kulture naredila je u subotu rušenje spomen obilježja Puniši Račiću, koji je podignut u srijedu ispred njegove rodne kuće u crnogorskom selu Slatina, na sjeveru zemlje.
Lokalne vlasti trebale bi ukloniti spomen ploču najkasnije za dva dana, nakon što je i crnogorsko ministarstvo vanjskih poslova u petak najoštrije osudilo otkrivanje spomen obilježja te poručilo da će poduzeti sve neophodne, zakonom utvrđene aktivnosti u pravcu njegova uklanjanja.

Puniša Račić, zastupnik Radikalne stranke u Kraljevini Srba, Hrvata i Slovenaca, 1928. je u Narodnoj skupštini u Beogradu ubio trojicu zastupnika Hrvatske seljačke stranke, a dvojicu ranio, zbog čega je 14 godina proveo u zatvoru.
Ubio je osnivača HSS-a i istaknutog hrvatskog političara Stjepana Radića i još dvojicu hrvatskih zastupnika Pavla Radića i Đuru Basaričeka i ranio još dvojicu – Ivana Granđu i Ivana
Pernara.

Službeni Zagreb u petak je oštro osudio otkrivanje spomen ploče Račiću, pozvalo na razgovor crnogorskog veleposlanika u RH Boru Vučiniča te zatražio od crnogorskih vlasti da se ona ukloni.
Oštar prosvjed uputilo je i Hrvatsko nacionalno vijeće u Crnoj Gori, u kojem se ističe da »Punišu Račića ne pamti samo hrvatski narod po lošemu, već je po svojim zlodjelima poznat i na sjeveru Albanije, na Kosovu, u Bugarskoj, Makedoniji, kao i po nezapamćenoj pljački šume u vlasništvu manastira Dečani (Kosovo) i po pripremanju svrgavanja dinastije Petrović u Crnoj Gori«.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.