Bolja zarada nego kući

Srpski mediji pišu: ‘Srbi su spasili turističku sezonu u Hrvatskoj, nikad ih više nije radilo na Jadranu’

P. N.

Po nekim podacima iz Srbije, radnu dozvolu je na početku ove sezone moglo dobiti oko pet tisuća ljudi, no u tekstu se navodi da je stvarna brojka onih koji rade u Hrvatskoj daleko veća i da su probijeni svi dosadašnji "plafoni"



Egzodus ljudi iz Hrvatske u zapadnu Europu doveo je do velikog nedostatka radne snage, posebno u turizmu i otvorio vrata za novi pad nezaposlenih u Srbiji. Još uoči sezone brojni su ugostitelji i hotelijeri sa Jadrana upozoravali da ne mogu naći potrebne radnike, čime i sezona, a Hrvatska mnogo ovisi o turizmu, dolazi u pitanje. Na obali nisu bila rijetka upozorenja gostima da po piće moraju sami doći na šank, jer “nema dovoljno radnika”. Hotelijeri i ugostitelji su čak i podizali plaće, ali sve im to nije puno koristilo, jer radnika nema, piše srbijanski Kurir u tekstu pompoznog naslova da su “Srbi spasili hrvatski turizam”, a u njemu se poziva na podatke Nove ekonomije.


“Bez radnika iz Srbije propala bi ova sezona”, piše Kurir.


Po nekim podacima iz Srbije, radnu dozvolu je na početku ove sezone moglo dobiti oko pet tisuća ljudi, no u tekstu se navodi da je stvarna brojka onih koji rade u Hrvatskoj daleko veća i da su probijeni svi dosadašnji “plafoni”. 




Prenose riječi 30-godišnjeg Milana iz Bajine Bašte, koji je zaposlen u Puli. 


– Uvjeti rada su dobri, plaća mi je oko tisuću eura i imam reguliran status, budući sam dobio radnu dozvolu. Prekovremeni radni sati su mi plaćeni, a gazda se pobrinuo i za smještaj i hranu. Sve u svemu, zadovoljan sam”, rekao je Milan, dodajući da je Pula prekrasan grad u kojem se stalno nešto događa. Svi su ljubazni prema njemu i nije, dodaje, imao nikakvih problema. 


Kurir navodi kako u Hrvatskoj osim državljana Srbije, trenutno radi više samo radnika iz BiH. Navode i da poslodavci u Hrvatskoj daleko lakše zapošljavaju radnu snagu iz Srbije i ostalih zemalja zapadnog Balkana, nego iz zemalja EU poput Rumunjske i Bugarske.


I podaci vodećih hrvatskih hotelskih kuća pokazuju da raste broj radnika iz Srbije u ovoj sezoni. Tako u rovinjskoj Maistri, dijelu Adris grupe, kažu da su ove godine zaposlili 73 radnika iz Srbije i BiH, koji najčešće rade na poslovima konobara i kuhara.


– Vrlo smo zadovoljni njima, jer je uglavnom riječ o radnicima koji su odgovorni i visoko motivirani za rad, kojima je u interesu da kroz posao u turizmu nauče nove vještine i znanja. Kao i svim ostalim sezonskim zaposlenicima, uz platu, u skladu s kolektivnim ugovorom, Maistra organizira i plaća smještaj, ukoliko im je potreban. Zaposlenici imaju pravo na dva topla obroka te na naknadu za prijevoz na posao. Isplaćuju se i dodaci na plaću, odnosno regres za godišnji odmor, božićnica, jubilarna nagrada i solidarna pomoć”, kažu u Maistri.