Službeni podaci

Srpanj 2019. najtopliji mjesec od kada se provode mjerenja

Hina

REUTERS

REUTERS

Najznačajnija odstupanja od temperaturnog prosjeka zabilježena su na Aljasci, u srednjoj Europi, sjevernim i jugozapadnim dijelovima Azije i u dijelovima Afrike i Australije



Srpanj je bio najtopliji mjesec u 140 godina otkako Nacionalna agencija za istraživanje oceana i atmosfere (NOAA) bilježi podatke o globalnoj temperaturi, priopćila je ta američka vladina agencija 


Prosječna temperatura u srpnju diljem globalnih kopnenih površina i oceana bila je 0,95 Celzija iznad prosjeka 20. stoljeća od 15,8 Celzija  i najviša otkad je NOAA počela voditi evidenciju 1880. godine.


Najznačajnija odstupanja od temperaturnog prosjeka zabilježena su na Aljasci, u srednjoj Europi, sjevernim i jugozapadnim dijelovima Azije i u dijelovima Afrike i Australije, navodi NOAA. Temperature u tim regijama u srpnju bile su oko 2 Celzijeva stupnja iznad prosjeka 1981-2010. ili više.




Podaci također pokazuju da je devet od 10 najtoplijih srpanja zabilježeno od 2005. godine, a zadnjih pet je pet najtoplijih. Srpanj 1998. bio je jedini srpanj u prošlom stoljeću među 10 najtoplijih zabilježnih.


Globalna prosječna temperatura kopnene površine bila je 1,23 Celzija iznad prosjeka 20. stoljeća od 14,3 Celzija i druga najviša temperataura u srpnju u 140 godina.


Podaci su u skladu s već objavljenim procjenama Svjetske meteorološke organizacije a prikupili su ih NOAA-ini Nacionalni centri za podatke o okolišu.