Ususret novoj rundi pregovora 2. travnja u Bruxellesu

Srbijanski državni vrh neprekidno zasjeda uoči pregovora o Kosovu

Bojana Oprijan Ilić

Nakon današnjeg  sastanka najviših političkih dužnosnika  savjetnik predsjednika Srbije Marko Đurić  naveo je da se situacija u svezi s predstojećim dijalogom u belgijskoj prijestolnici ocjenjuje “dramatičnom kao pred Dayton i Rambouillet ”, kao i da će se zemlja i građani “suočiti s teškim posljedicama bez obzira kakav bude ishod pregovora u Bruxellesu”



BEOGRAD Zbog “dramatično teškog trenutka” srbijanski državni vrh neprekidno će zasjedati do naredne runde pregovora o Kosovu 2. travnja u Beuxellesu. 


Nakon današnjeg  sastanka najviših političkih dužnosnika  savjetnik predsjednika Srbije Marko Đurić  naveo je da se situacija u svezi s predstojećim dijalogom u belgijskoj prijestolnici ocjenjuje “dramatičnom kao pred Dayton i Rambouillet ”, kao i da će se zemlja i građani “suočiti s teškim posljedicama bez obzira kakav bude ishod pregovora u Bruxellesu”. 


Na upit što točno podrazumjevaju ovakve ocjene, Đurić je objasnio da se Srbija nalazi  pred izborom između  dva vrlo teška puta: “Jedan put je prihvaćanje rješenja koja nisu idealna i koja su vrlo teška za cjelu Srbiju, a drugi je put u kojemu mi, zbog toga što druga strana nije bila spremna na kompromis, nismo u poziciji prihvatiti ono o čemu se razgovara”, objasnio je Đurić. 




S obzirom da još nije poznato tko će sve biti u srpskog delegaciji narednog utorka, on je rekao kako će “politička odgovornost biti podjeljena između svih činilaca” a imena pregovarača iz Beograda bit će  poznata tek u ponedjeljak 1. travnja. 


Podsjetimo, potpredsjednik srbijanske Vlade Aleksandar Vučić dobio je pisani poziv od visoke predstavnice EU Chatrine  Ashton da sudjeluje u razgovorima, a u Predsjedništvo Srbije je stigao isti poziv od SAD-a.


Zbog neodlučnosti da se pridruži delegaciji neki oporbeni političari ocjenjuju da Vučić  nije spreman podijeliti odgovornost za rješenje koje se od Beograda traži za sjever Kosova strahujući za svoj politički rejting.


Prema saznanjima  B92, Vučić  je nakon poziva Ashtonove, zatražio da  sastanku  u Bruxellesu nazoči i neko od ministara vanjskih poslova najutjecajnijih zemalja EU, poput šefova diplomacije Njemačke ili Velike Britanije, koji bi bili dodatni jamci i podrška u cilju postizanja dogovora. 


Inače, srbijanski državni vrh poručio je nakon nedavne sjednice da će na 8. rundu dijaloga delegacija Srbije otputovati s preciziranih devet kriterija na osnovu kojih će odlučiti što je prihvatljivo, a što ne  u sporazumu između Prištine i Beograda a u vezi sa statusom srpskih općina na Kosovu i njihovim nadležnostima. Ovi kriteriji nisu, međitim, ništa novo pa je utoliko, epilog predstojećeg sastanka u Bruxellesu neizvjesniji.OkvirBlomeyer: Nema plana “B”, Srbija neće dobiti pregovore sa EU  bez ispunjavanja uvjetaNjemački veleposlanik na KiM Peter Blomeyer izjavio je  da bez ispunjavanja sedam uvjeta na kojima inzistira Berlin,  Srbija ne može dobiti datum za početak pregovora s EU o njenom članstv. On je za prištinski list “Koha ditore” , dodao da ne postoji “plan B” ukoliko razgovori Beograda i Prištine ne uspjju i da će Srbija ostati bez datuma za pregovore “ako ne ukloni svoje paralelne strukture” na sjeveru Kosova . Blomeyer je naveo i da će od  rezultata dijaloga ovisiti da li će EU početi razgovore s Kosovom o sporazumu za stabiliziranje i pridruživanje