Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 3° 6
Sutra: 3° 3° 6
22. siječnja 2020.
Izložba Dubai Expo

Srbi opet ljuti na Hrvate zbog Nikole Tesle: 'Cijeli svijet ga pamti kao Srbina'

S izložbe Nikola Tesla - Mind from the Future / Foto Nenad Reberšak
S izložbe Nikola Tesla - Mind from the Future / Foto Nenad Reberšak
Autor:
Objavljeno: 9. kolovoz 2019. u 20:48 2019-08-09T20:48:51+02:00

BEOGRAD Ministarstvo kulture i informiranja Srbije priopćilo je u petak da najoštrije osuđuje, kako je reklo, nedopustiv pokušaj Hrvatske da prisvoji znanstvenika i inovatora Nikole Tesle, kojeg cjelokupna svjetska javnost prepoznaje i pamti kao Srbina koji je veliki dio života proveo u Americi.

Do sada nebrojeno puta ponovljen pokušaj prisvajanja srpskog znanstvenika i neprimjereno krivotvorenje istine neće donijeti nikakvo dobro, niti dobit Hrvatskoj koja, po službenim najavama, na Svjetskoj izložbi „Dubai Expo“ 2020. planira ovog velikana predstaviti kao hrvatskog znanstvenika i inovatora, navodi se u priopćenju.

Hrvatska će se na izložbi EXPO 2020. u Dubaiju predstaviti kao zemlja inovativnih projekata, ideja izuma i velikih umova koji su postigli svjetsku prepoznatljivost među kojima je i Nikola Tesla.

Srbijansko ministarstvo tvrdi kako u enciklopedijama, znanstvenim radovima i popularnim tekstovima na svim jezicima stoji povjesno jedino točan podatak koji Teslu stavlja u red najznačajnijih srpskih znanstvenika.

"Nikola Tesla pripada svijetu po svojim znanstvenim doprinosima i izumima, ali srpskom narodu po svom podrijetlu. Nikakvi tragikomični pokušaji krivotvorenja tu jednostavnu istinu ne mogu promijeniti", navedeno je u priopćenju srbijanskog minisztarstsva kulture.

Hrvatska Teslu, koji je podrijetlom Srbin iz Smiljana u Lici, smatra za hrvatskog i američkog znanstvenika i inovatora koji je najveći dio života proveo u Sjedinjenim Državama gdje je i ostvario sve svoje izume.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.


Promo
PUST 2020.
Viškovo

PUST 2020.