Ugovor

Sporazum Moskve i Damaska: Rusija počela trajnu vojnu nazočnost u Siriji

Hina

Reuters

Reuters



Rusija je počela sa stalnom vojnom nazočnošću u pomorskim i zračnim bazama u Siriji, objavio je u utorak ruski ministar obrane nakon što je parlament ratificirao ugovor s Damaskom, objavila je novinska agencija RIA.


Ugovor potpisan 18. siječnja produžit će postojanje pomorske baze Tartus, jedine ruske baze u Sredozemlju i omogućiti uplovljavanje ruskih vojnih brodova u sirijske vode i luke, rekao je Viktor Bondarev, predsjednik parlamentarnog odbora za sigurnost i obranu.


RIA je istovremeno prenijela izjavu ministra Sergeia Šojgua koji je rekao: »Prošlog je tjedna vrhovni zapovjednik (predsjednik Vladimir Putin) odobrio strukture i baze u Tartusi i u Hmeimimu (zračna baza). Počeli smo s uspostavom trajne nazočnosti«.




Pomorska baza Tartus, u uporabi još iz sovjetskih vremena, premala je da bi primala veće ratne brodove.


Prema RIA-i, sporazum će omogućiti Rusiji da zadrži jedanaest vojnih bordova u Tartusu, uključujući nuklearna plovila. Sporazum je potpisan na 49 godina i može se produžiti.


Zračnu bazu Hmeimim, iz koje su ruski zrakoplovi kretali u operacije protiv sirijskih pobunjenika, Rusija će odsad koristiti neograničeno.