Pravo na dostojnu smrt

Španjolska vlada kreće u legaliziranje eutanazije: “Želimo da se izbjegne nepodnošljiva patnja”

P. N.

Ilustracija / Foto Parentingupstream from Pixabay

Ilustracija / Foto Parentingupstream from Pixabay

Molba mora biti napisana i ponovljena 15 dana kasnije, trebaju je prihvatiti dva liječnika i razmotriti povjerenstvo. Pravo na priziv savjesti je predviđeno za zdravstvene profesionalne djelatnike koji odbijaju sudjelovati u eutanaziji



Zakon o pravu na eutanaziju pod strogim uvjetima prošao je u utorak prvu prepreku u španjolskom parlamentu unatoč protivljenju Katoličke Crkve i desnice, što predstavlja veliku pobjedu za vladajuće socijaliste koji su taj zakon obećali prije dvije godine.


Zastupnički dom je potvrdio pokretanje zakonodavnog procesa s 203 glasa za prema 140 protiv i dva suzdržana. Predsjednica parlamenta Meritxell Batet je izjavila da se sada razmatra plan prihvaćanja zakona. O tekstu zakona će se sada raspravljati i o njemu će se izjasniti zastupnici i zatim senatori, što će trajati mjesecima. Plan je podržala stranka Građani desnog centra i niz manjih stranaka.


“Španjolska je učinila odlučan korak u korist priznanja prava na dostojnu smrt”, napisao je na Twitteru socijalistički premijer Pedro Sanchez koji je u siječnju oformio novu koalicijsku vladu s radikalnom ljevicom Podemos. Ovo je treći puta od 2018. da socijalisti predaju taj prijedlog zakona.




Dva prethodna pokušaja nisu uspjela jer je Zastupnički dom bio raspušten prije izbora.


Tekst predviđa da osoba koja boluje od teške neizlječive bolesti može primiti pomoć da umre ukoliko je to tražila, kako bi se izbjegla nepodnošljiva patnja.


Molba mora biti napisana i ponovljena 15 dana kasnije, trebaju je prihvatiti dva liječnika i razmotriti povjerenstvo. Pravo na priziv savjesti je predviđeno za zdravstvene profesionalne djelatnike koji odbijaju sudjelovati u eutanaziji.


Ovaj puta se nadamo da će zakon biti prihvaćen i stupiti na snagu krajem godina, izjavio je liječnik Fernando Marin iz udruge Pravo na dostojnu smrt.


Trenutačno se pomoć u suicidu kažnjava s od dvije od 10 godina zatvora, a kazna može biti smanjena ukoliko je bolesnik patio od teške bolesti i tražio je pomoć za okončanje muka.


Ta rasprava se zbiva 22 godina nakon smrti Španjolca Ramona Sampedra, tetraplegičara od 25. godine koje je zatim proveo sljedećih 29 godina tražeći pravo na eutanaziju.