Bijeg sa sjevera Afrike

Španjolska na moru spasila 569 migranata u 21 brodici

Hina

Reuters

Reuters



MADRID Španjolska obalna straža spasila je u subotu na moru 569 migranata u 21 brodici kada su sa sjevera Afrike pokušavali ući u Španjolsku, priopćila je služba.


Tijekom ljetnih mjeseci, kada je more mirno a temperature visoke, stotine afričkih migranata i izbjeglica nastoje prijeći tjesnac koji razdvaja Maroko od Španjolske. Na more se otiskuju u krhkim čamcima riskirajući živote. Migranti su u subotu primijećeni na tri rute, od kojih je jedna bila prema Kanarskim otocima, španjolskom teritoriju uz zapadnu obalu Afrike.


Dok u Europskoj uniji traje rasprava oko migranata, Španjolska je prošli tjedan primila brod Aquarius sa 629 osoba nakon što su ga Italija i Malta odbile primiti u svoje luke. U petak je Španjolska ponudila pomoć Malti oko novog broda kojeg je Italija odbila primiti u svoje luke.




U Španjolskoj je broj dolazaka imigranata osjetno niži nego u Italiji no od prošle godine značajno raste. U prva tri mjeseca ove godine na španjolsku obalu je pristiglo 3385 osoba što je 34 posto više u odnosu na godinu ranije, podatak je španjolskog ministarstva unutarnjih poslova. Samo prošli vikend španjolska spasilačka služba zbrinula je gotovo 1.000 osoba.