Rezultati izjašnjavanja

Socijaldemokratska stranka Njemačke dala zeleno svjetlo ulasku u koaliciju s demokršćanskom unijom CDU/CSU Angele Merkel

Hina

Vlada može biti sastavljena u roku od nekoliko dana, a Angela Merkel sredinom ožujka u Bundestagu biti potvrđena kao kancelarka



Članovi Socijaldemokratske stranke Njemačke (SPD) podržali su na glasovanju ulazak svoje stranke u koaliciju s demokršćanskom Unijom CDU/CSU čime je gotovo pola godine nakon parlamentarnih izbora otvoren put formiranju nove njemačke vlade na čelu s Angelom Merkel, objavljeno je u nedjelju u Berlinu.


„Sada je jasno: SPD će bio dio buduće njemačke vlade“, rekao je tehnički predsjednik SPD-a Olaf Scholz  nakon objavljivanja rezultata glasovanja.


Prije toga je blagajnik SPD-a Dietmar Nietan objavio da je za ulazak u koaliciju glasovalo 66 posto članova SPD-a.




Time je otvoren put stvaranju novog izdanja tzv. velike koalicije na čelu s Angelom Merkel koja bi na sjednici Bundestaga 14. ovog mjeseca mogla biti ponovno izabrana za kancelarku.


Kršćansko-demokratska unija (CDU) je već predstavila svoje članove kabineta dok će Kršćansko-socijalna unija i SPD to učiniti naknadno.


Nakon izbora u rujnu čelništvo SPD-a odbacilo je mogućnost ponovnog ulaska u veliku koaliciju na čelu s Angelom Merkel. No nakon propasti pregovora o tzv. Jamajka koaliciji između demokršćana, liberala i zelenih socijaldemokrati su, na pritisak njemačkog predsjednika Frank-Walera Steinmeiera pristali na razgovore o formiranju novog izdanja velike koalicije.


Jedan od uvjeta je bio da koalicijske pregovore potvrdi stranački kongres a sam koalicijski ugovor članovi SPD-a glasovanjem.  Na stranačkom kongresu krajem siječnja poslanici SPD-a su tijesnom većinom od 56 posto prihvatili prijedlog predsjedništva stranke za početkom pregovora s Unijom CDU/CSU.


Veliki dio stranačke baze, predvođen Socijaldemokratskom mladeži, protivio se ulasku u koaliciju s Unijom smatrajući da je nakon sudjelovanja dosadašnjim velikim koalicijama SPD izlazio oslabljen.


Predsjedništvo stranke se zalagalo za ulazak u koaliciju smatrajući da samo tako socijaldemokrati mogu ostvariti svoje političke ideje.


U jeku rasprave o koaliranju s Unijom na vrhu SPD-a je došlo do kadrovskih previranja u tijeku kojih se sa funkcije predsjednika stranke povukao Martin Schulz koji je trebao biti i novi ministar vanjskih poslova. Za njegovu nasljednicu bi na stranačkom kongresu u travnju trebala biti izabrana Andrea Nahles.


Ulasku u novu koaliciju s demokršćanima se prije svega protivila socijaldemokratska mladež. Njezin predsjednik Kevin Kuehnert tjednima je obilazio lokalne ogranke SPD-a i agitirao za sporazum.


Dok su njemački socijaldemokrati odlučivali o priključenju novoj vladinoj koaliciji koju vodi kancelarka Angela Merkel, potpora njihovoj stranci pala je na rekordno nisku razinu, pokazuju rezultati ankete objavljene u nedjelju.


Njemački birači odgovarali su na pitanje za koju bi stranku glasali kada bi sutra izašli na birališta. Istraživanje je proveo institut Emnid, a rezultate su objavile novine Bild am Sonntag.


Na uzorku od 1890 ispitanika, samo 16 posto ih se izjasnilo da bi glas dali socijaldemokratima, što je najniži rejting SPD-a otkada  Emnid provodi istraživanja. Za demokršćansku uniju Angele Merkel CDU-a i CSU-a izjasnilo se  33 posto ispitanika.


Petnaest posto ispitanika glasalo bi za ultradesničarsku  Alternativu za Njemačku (AfD), dok bi 12 posto dobili Zeleni, navodi se u anketi.


Takvi loši rezultati SPD-a podudaraju se s drugim nedavno objavljenim istraživanjima. Anketa koju je proveo institut INSA krajem veljače dala im je samo 15,5 posto podrške, a po anketi koju je u četvrtak objavila nacionalna televizija ARD  imaju potporu 18 posto birača.


Od 1949. godine, tri su njemačka kancelara bila iz SPD-a, dok ih je petero došlo iz CDU-a.


Merkel je preuzela dužnost u studenom 2005. godine, ali se trenutno bori za formiranje većinskog bloka u Bundestagu, više od pet mjeseci nakon saveznih izbora u Njemačkoj.