Susret u Panmunjomu

Smirivanje napetosti: Pjongjang prihvatio južnokorejsku ponudu za razgovore

Hina

Sjeverna Koreja nam je jutros telefaksom poslala poruku u kojoj prihvaća prijedlog Juga za razgovore 9. siječnja", rekao je za AFP dužnosnik ministarstva.



Sjeverna Koreja je u petak prihvatila južnokorejski prijedlog za razgovore na visokoj razini u idući utorak, priopćilo je južnokorejsko ministarstvo ujedinjenja zaduženo za međukorejske veze.


“Sjeverna Koreja nam je jutros telefaksom poslala poruku u kojoj prihvaća prijedlog Juga za razgovore 9. siječnja”, rekao je za AFP dužnosnik ministarstva.


Susret će se organizirati u Panmunjomu, selu na granici, gdje je potpisano primirje u Korejskom ratu (1950.-53.).




Glasnogovornik ministarstva ujedinjenja Baek Tae-hyun rekao je novinarima da će tema razgovora biti Olimpijske igre u Pjeongčangu koje se održavaju od 9. do 25. veljače i “poboljšanje odnosa dviju Koreja”.


Dijalog se događa nakon dvogodišnjeg porasta napetosti na poluotoku pošto je Sjever izveo tri nuklearna pokusa i zaredao s ispaljivanjem balističkih projektila.


Pjongjang danas tvrdi da je ostvario svoj vojni cilj i da svojim nuklearnim oružjem može gađati čitav američki kontinent.


Sjevernokorejski vođa Kim Jong-un je u ponedjeljak iskoristio svoje novogodišnje obraćanje naciji kako bi, što je iznimno rijedak čin, pružio ruku Jugu.


Seul je uzvratio ponudom za organiziranje razgovora na visokoj razini u Panmunjom 9. siječnja, što su prvi takvi razgovori od 2015.


Washington i Seul su se u četvrtak navečer dogovorili da će odgoditi vojne vježbe koje su trebali održati u vrijeme Olimpijskih igara, u znak smirivanja prema sjevernokorejskom režimu.