Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 18° 31
Sutra: 18° 18° 31
23. rujna 2019.
Sol na ranu

Slovenski premijer osudio okupljanje neofašista u Trstu

Marjan Šarec / Reuters
Marjan Šarec / Reuters
Autor:
Objavljeno: 2. studeni 2018. u 22:12 2018-11-02T22:12:00+01:00

"Fašizam je bio personifikacija zla i danas ne smije uživati potporu", naveo je Šarec u poruci na društvenim mrežama dodavši da su zapadni krajevi Slovenije i slovenska manjina u Trstu dugo patili patili pod fašizmom, pa nastup desničara u tom gradu smatraju posipanjem soli na ranu

LJUBLJANA Slovenski premijer Marjan Šarec odazvao se u petak na poziv domaćih ljevičarskih nevladinih udruga da osudi skup  ekstremne desne stranke Casa Pound u subotu u Trstu budući da tu organizaciju ljevica u Sloveniji i u Italiji smatraju neofašističkom.

"Fašizam je bio personifikacija zla i danas ne smije uživati potporu", naveo je Šarec u poruci na društvenim mrežama dodavši da su zapadni krajevi Slovenije i slovenska manjina u Trstu dugo patili patili pod fašizmom, pa nastup desničara u tom gradu smatraju posipanjem soli na ranu.

Slovenski mediji navode da bi se u Trstu u subotu moglo okupiti u defileu gradom oko pet tisuća pristaša esktremne desnice i neofašista iz cijele Italije.

Nije slučajnost  što su pristaše iste ideologije prije tri godine imali slično okupljanje u pograničnoj Goriziji, gdje su obilježavali  obljenticu uključenja Italije u veliki prvi rat na strani Antante i pri tome otvoreno prizivali nekadašnju rapalsku granicu, piše list Delo.

Savez slovenskih kulturnih udruga u Trstu, najveća organizacija slovenske manjine u Italiji, najavio je da će se njeni članovi u subotu pridružiti okupljanju ljevičara koji će protiv mitinga Case Pound održati protuprosvjede.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.