Suđenje Ivanu Radanu

Slovenski neurolog optužen za 6 eutanazija ne smatra se krivim

Hina

Ivan Radan / Foto slovenskenovice.si

Ivan Radan / Foto slovenskenovice.si

Slovenski liječnik neurolog Ivan Radan, kojega optužnica tereti za smrt šest na smrt bolesnih pacijenata jer im je na odjelu za intenzivnu terapiju ljubljanske neurološke klinike propisao davanje morfija, propofola i kalijeva klorida te tako ubrzao njihovu smrt, izjasnio se nedužnim, na predraspravnom ročištu održanom u ponedjeljak na okružnom sudu u Ljubljani.

LJUBLJANA Slovenski liječnik neurolog Ivan Radan, kojega optužnica tereti za smrt šest na smrt bolesnih pacijenata jer im je na odjelu za intenzivnu terapiju ljubljanske neurološke klinike propisao davanje morfija, propofola i kalijeva klorida te tako ubrzao njihovu smrt, izjasnio se nedužnim, na predraspravnom ročištu održanom u ponedjeljak na okružnom sudu u Ljubljani.»Ne priznajem krivnju niti za jednu od točaka optužnice, niti za činjenice navedene optužnici«, kazao je Radan pred sudom, dodavši da je državno odvjetništvo njegov slučaj prikazalo u krivom kontekstu.

Radan je na sud doveden iz pritvora u pratnji pravosudnih policajaca, a glavna rasprava pred sudom zakazana je za veljaču.


Četrdesetdvogodišnji ljubljanski neurolog najprije je početkom prošle godine osumnjičen za smrt 83-ogodišnjeg umirućeg pacijenta, kojemu je navodno propisao mješavinu kalija i morfija te tako ubrzao njegovu smrt, iako eutanazija nije zakonom dopuštena.


Nakon toga policijska je istraga otkrila nove sumnjive slučajeve pa je u svibnju uhićen i od tada se nalazi u istražnom zatvoru.




Liječnik se na početku branio tvrdeći da pacijentima nije davao morfij u velikim količinama nego je samo »fingirao« postupak eutanazije, kako bi kolege i javnost putem takve provokacije upozorio na organizacijske i druge teškoće na odjelu na kojemu umire svaki peti pacijent, jer je riječ o najtežim bolesnicima.


Eutanazija u Sloveniji zakonski i prema liječniičkom etičkom kodeksu nije dopuštena pa je državno odvjetništvo Radana optužilo za šest usmrćenja pacijenata, okvalificiravši ih kao kazneno djelo ubojstva s predumišljajem »iz ubilačke strasti«.


Osim toga, optužen je za neopravdano snimanje mrtvih bolesnika, na temelju fotografija i video-snimaka nađenih u njegovu stanu prilikom pretresa, za zloporabu ovlasti te za neopravdano izdavanje recepata, uglavnom lijekova za smirenje, u vrijednosti 20.000 eura.


Prvi slučaj neopravdane eutanazije koji je nekog liječnika u Sloveniji doveo u sudnicu lani je u liječničkoj struci i javnosti izazvao polemičke rasprave, a Radan je otpušten i oduzeta mu je liječnička licenca.