Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
11. prosinca 2019.
Do imenovanja nove vlade

Slovenska vlada zamrznula privatizaciju državne imovine

Foto Reuters
Foto Reuters
Autor:
Objavljeno: 3. srpanj 2014. u 22:15 2014-07-03T22:15:17+02:00

Vlada i parlament odobrili su lani prodaju 15 tvrtki i banaka u većinskom državnom vlasništvu, a do sada je završena prodaja dviju tvrtki. U poodmakloj fazi su postupci prodaje Telekoma Slovenije i Aerodroma Ljubljana, za koji je ponude dalo više strateških investitora i investicijskih fondova

LJUBLJANA - Slovenska vlada u odlasku u četvrtak je donijela odluku da zaustavi proces privatizacije državne imovine koji će se nastaviti nakon što bude imenovana nova vlada čije se formiranje nakon parlamentarnih izbora 13. srpnja očekuje u rujnu ili listopadu.

Premijerka Alenka Bratušek izjavila je da je zaključak vlade da se do imenovanja nove vlade ne smije zaključiti nijedan postupak privatizacije koji je već u tijeku, niti započeti nove prodaje.

Vlada i parlament odobrili su lani prodaju 15 tvrtki i banaka u većinskom državnom vlasništvu, a do sada je završena prodaja dviju tvrtki. U poodmakloj fazi su postupci prodaje Telekoma Slovenije i Aerodroma Ljubljana, za koji je ponude dalo više strateških investitora i investicijskih fondova.

Slovenski financijski analitičari negativno su reagirali na odluku vlade o privremenoj obustavi svih privatizacijskih postupaka iako je privatizacija postala jedna od glavnih tema predizborne kampanje.

Analitičari navode da je riječ o populističkom potezu koji bi mogao naškoditi državi na financijskim tržištima, ali i u Europskoj uniji s obzirom na obećanje Ljubljane Europskoj komisiji da će izraditi precizan plan i stretegiju izlaska države iz vlasništva vodećih firmi, te izvesti i drugi krug privatizacije.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.