Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 16° 4
Sutra: 16° 16° 4
19. listopada 2019.
Podizanje minimalne plaće

Slovenci će uskoro imati duplo veći minimalac od nas. Koliko bi trebao iznositi u Hrvatskoj?

Slovenci će uskoro imati duplo veći minimalac od nas. Koliko bi trebao iznositi u Hrvatskoj?
Slovenci će uskoro imati duplo veći minimalac od nas. Koliko bi trebao iznositi u Hrvatskoj?
Autor: ,
Objavljeno: 7. studeni 2018. u 15:25 2018-11-07T15:25:02+01:00

Minimalna plaća u Sloveniji uskoro će biti dvostruko viša nego u Hrvatskoj, gdje ove godine iznosi 2.751 kunu neto. Hrvatska je po iznosu minimalca i inače u donjem društvu Europske unije. Manji minimalac imaju samo Mađari, Latvijci, Rumunji, Litvanci i Bugari

Minimalna plaća za puno radno vrijeme u Sloveniji će se u iduće tri godine, sa sadašnjih 638 eura neto, postupno povećati na 736 eura, prema novom zakonskom prijedlogu koji podržava parlamentarna većina, a trebao bi stupiti na snagu s početkom iduće godine.

Prijedlog izmjena zakona o minimalnoj plaći u srijedu je u zakonodavni postupak uložila stranka Ljevica (L) koja ne sudjeluje u vladi, ali podržava socijalni dio njenog programa. Potpisalo ga je 52 zastupnika, među kojima i svi iz vladajuće koalicije premijera Marjana Šarca pa ne bi trebao imati teškoća za prolaz u 90-očlanom zastupničkom domu.

Nešto više plaće tako bi od iduće godine dobilo oko 8 posto radno aktivnog stanovništva kojima poslodavci isplaćuju zakonski zajamčenu minimalnu plaću za puno radno vrijeme, s time da bi se ona do predviđenih 736 eura povećavala do 2021. godine. Minimalna zajamčena plaća je u ovoj godini iznosila 638 eura neto, odnosno 843 eura u bruto iznosu.

Skepsu prema novom povećanju minimalne plaće izražavaju poslovne udruge, jer se poslodavci boje pada profitabilnosti i konkurentnosti, dok sindikati promjenu zakona o minimalnoj plaći pozdravljaju.

Minimalna plaća u Sloveniji uskoro će biti dvostruko viša nego u Hrvatskoj, gdje ove godine iznosi 2.751 kunu neto. Hrvatska je po iznosu minimalca i inače u donjem društvu Europske unije. Manji minimalac imaju samo Mađari, Latvijci, Rumunji, Litvanci i Bugari.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.