Izbori u Deželi

Slovenci će odlučiti o predsjedniku u drugom krugu između Pahora i Tuerka

Hina

Borut Pahor osvojio je u prvom krugu 40 posto glasova, aktualni predsjednik Danilo Tuerk 35,84 posto, dok je treći kandidat, zastupnik u Europskom parlamentu Milan Zver osvojio 24,16 posto glasova



LJUBLJANA U prvom krugu predsjedničkih izbora u Sloveniji bivši premijer Borut Pahor osvojio je 40 posto glasova, aktualni predsjednik Danilo Tuerk 35,84 posto, a zastupnik u Europskom parlamentu Milan Zver 24,16 posto glasova, objavila je u nedjelju navečer, nakon prebrojanih više od 50 posto glasova, državna izborna komisija.


U drugom krugu izbora kroz tri tjedna ogledat će se Tuerk i Pahor.


Prema večeras objavljenim podacima državnog izbornog povjerenstva, na izborima je sudjelovalo 816.000 birača, odnosno nešto manje od 48 posto.




Drugi krug izbora bit će raspisan krajem slijedećeg tjedna, kada bi trebali biti poznati i službeni rezultati nakon što prispiju listići glasača koji su glasovali u inozemstvu, ali ti glasovi ne mogu promijeniti rezultat prvog kruga izbora. 


Slovenski premijer Janez Janša u nedjelju je komentirajući rezultate prvog kruga predsjedničkih izbora izrazio razočaranje niskim odazivom birača, te naveo da će njegova stranka razmisliti koga podržati u drugom krugu u kojemu će birači odlučivati između bivšeg premijera Boruta Pahora i aktualnog predsjednika Danila Tuerka.


Zahvaljujući kandidatu svoje stranke, eurozastupniku Milanu Zveru koji je na izborima dobio samo petinu glasova, Janša je rekao da je Zver za razliku od Tuerka i Pahora u svojoj kampanji govorio otvoreno o »ozbiljnom stanju« u kojemu se nalazi država i podržao »hitne reforme« koje su državi potrebne da izađe iz krize, te tako na sebe prihvatio »nezahvalnu ulogu« jer je branio nepopularnu politiku vlade.Janša je rekao da se Tuerk reformama koje predlaže njegova vlada protivio od samog početka, a da ih je Pahor »riječima podržavao, ali je u parlamentu glasovao protiv njih«.


Janša je rekao da Slovenija u sadašnjem trenutku treba više protukriznih mjera kako bi sanirala svoj bankarski sustav opterećen lošim kreditima i stabilizirala svoje javne financije, te da će zato odluku o tome koga podržati u drugom krugu, Pahora ili Zvera, njegova stranka donijeti ovisno o tome kakva stajališta prema tim mjerama u kampanji u iduća tri tjedna oni budu iznosili.


Janša je rekao da je nisko sudjelovanje na izborima u prvom krugu nije dobar znak s obzirom na stanje u kojemu se država nalazi.


U svojim prvim izjavama nakon objave neslužbenih rezultata prvog kruga Pahor i Tuerk najavili su borbu kako bi u preostala tri tjedna u novoj kampanji uspjeli bolje predstaviti svoj program biračima.Pahor je rekao da je broj glasova koje su mu namijenili birači premašio njegova očekivanja, te da to predstavlja inspiraciju. »Ovi rezultati daju mi jaku inspiraciju i nadu da smo kao narod sposobni naći izlaz iz krize i idućim generacijama osigurati bolju i pravedniju budućnost«, rekao je Pahor u svom izbornom stožeru nakon objave neslužbenih rezultata.


Tuerk je u svojoj izjavi nakon objave neslužbenih rezultata rekao da je rezultat otvoren, da je optimist i da se nada pobjedi u drugom krugu.Istodobno je ocijenio da je u političkoj kampanji pred prvi krug bilo mnogo »niskih udaraca« i »laži«.


Tuerk je naveo da će u drugom dijelu kampanje učiniti sve da dođu do izražaja »konceptulane razlike« između njega i Pahora. »Ja se zauzimam za poštenu, drukčiju državu, a kao predsjednik bih u drugom mandatu pomagao u stvaranju takve države«, rekao je Tuerk.


Aludirajući na korupcijsku aferu Patria, Tuerk je u svojoj izjavi nakon objave neslužbenih rezultata rekao da je Slovenija jedina država u EU u kojoj se vodi kazneni postupak protiv predsjednika vlade te da se je nad tim »potrebno zamisliti«.