Proeuropska liberalka

‘Slovačka Erin Brockovich’ Zuzana Čaputova pobjednica prvog kruga predsjedničkih izbora

Hina

Foto Reuters

Foto Reuters

Ako bude izabrana 45-godišnja Čaputova, proeuropska liberalka koja pripada maloj izvanparlamentarnoj stranci Napredna Slovačka, bit će u snažnoj suprotnosti sa sve više populističkih nacionalista koji su u usponu u mnogim zemljama u Europi



BRATISLAVA Liberalna odvjetnica s malo političkog iskustva, aktivistkinja za zaštitu okoliša i žestoka kritičarka vlade Zuzana Čaputova pobjednica je prvog kruga predsjedničkih izbora održanih u subotu u Slovačkoj, pokazuje prebrojanih 99,4 posto glasova.


Čaputova je osvojila 40,5 posto glasova a njezin glavni protivnik neovisni kandidat Maroš Šefčovič 18,7 posto glasova. Drugi krug izbora održat će se 30. ožujka.


Iako se čini da su glasači kaznili vladajuću stranku Smer godinu dana nakon ubojstva novinara što je pokrenulo masovne prosvjede, kandidat kojeg podržava ta stranka Šefčovič, povjerenik Europske komisije za energetiku, mogao bi prikupiti potporu među onima koji daju prednost stabilnosti pred promjenama koje nudi Čaputova.




Ubojstvo Jan Kuciaka, koji je izvještavao o slučajevima pronevjera uključujući onih povezanih s visokom politikom izazvalo je najveće prosvjede u Slovačkoj od rušenja komunizma prije 30 godina.


Doveli su i do ostavke tadašnjeg premijera i predsjednika Smera Roberta Fica. Smerova popuplarnost od tada je pala iako je i dalje na vlasti.


Na prvu godišnjicu Kuciakova ubojstva tisuće Slovaka okupile su se na prosvjedima protiv inertnosti vlasti u borbi protiv korupcije koju je novinar otkrio.


Ako bude izabrana 45-godišnja Čaputova, proeuropska liberalka koja pripada maloj izvanparlamentarnoj stranci Napredna Slovačka, bit će u snažnoj suprotnosti sa sve više populističkih nacionalista koji su u usponu u mnogim zemljama u Europi.


Uz potporu predsjednika na odlasku Andreja Kiske koji se nije želio natjecati za novi mandat Čaputova je obećala kraj »otmice države« – povlačenja konaca kojim se upravlja državom iz pozadine, te zadržavanje sadašnje slovačke vanjske politike.


»Vidim poruku glasača kao snažni poziv na promjene«, rekla je Čaputova u nedjelju ujutro kad je postalo jasno da je pobijedila u prvom krugu.


Čaputovu nazivaju »slovačkom Erin Brockovich« zbog toga što je 14 godina vodila borbu protiv ilegalnih odlagališta u njezinu rodnu gradu, poput zapleta filma za koji je američka glumica Julia Roberts osvojila Oscara.


Analitičari smatraju da bi njezina potpora LGBT pravima i pravu na pobačaj mogla odbiti neke konzervativnije birače u drugom krugu i otežati njezin put da postane prva žena na čelu države.Šefčovič se u kampanji predstavlja kao kršćanin i iskusni političar.

Slovački predsjednik ne vlada, već ratificira međunarodne ugovore i imenuje suce najviših sudova. Usto je vrhovni zapovjednik oružanih snaga i raspolaže pravom veta.