Žele napredak

Sjeverna Koreja u proglasu pozvala na ujedinjenje dviju Koreja

Hina

U proglasu se dodaje kako se Korejci trebaju energično boriti za smanjivanje vojnih tenzija i stvoriti miroljubivo ozračje na poluotoku



Sjeverna Koreja je u četvrtak izdala rijetku objavu namijenjenu »svim Korejcima u državi i inozemstvu«, istaknuvši u njoj da trebaju postići »napredak« prema ujedinjenju bez pomoći drugih zemalja, objavili su tamošnji državni mediji.


U objavi se kaže da svi Korejci trebaju »promicati kontakt, putovanja, suradnju između Sjeverne i Južne Koreje«, dodajući da će Pjongjang »uništiti« sve izazove koji stoje pred ujedinjenjem Korejskog poluotoka.


U proglasu se dodaje kako se Korejci trebaju energično boriti za smanjivanje vojnih tenzija i stvoriti miroljubivo ozračje na poluotoku.




Vojne tenzije su »temeljna prepreka« napretku međukorejskih odnosa i ujedinjenja, objavila je državna novinska agencija Sjeverne Koreje.


Dodala je kako se vojne vježbe sa »stranim snagama« nisu pokazale od pomoći za razvoj poboljšanja odnosa između dviju Koreja.


Sjevernokorejski čelnik Kim Jong-un je u svom novogodišnjem obraćanju pozvao na ujedinjenje dviju država, ustvrdivši da je ova godina značajna i za Sjever koji bilježi 70 godina postojanja, i za Jug koji je idući mjesec domaćin Zimskih olimpijskih igara.