Zastrašujuće

Sjeverna Koreja pogubila svojeg pregovarača nakon neuspjela summita sa SAD-om?

Hina

REUTERS

REUTERS

Kim Hyok Chol pogubljen je u ožujku na aerodromu Miriam u Pjongjangu, zajedno s četiri dužnosnika ministarstva vanjskih poslova.



Sjeverna Koreja pogubila je svojeg pregovarača u nuklearnim pregovorima sa SAD-om u okviru čistki zbog neuspješnog summita sjevenokorejskog vođe Kim Jong Una i američkog predsjednika Donalda Trumpa, objavio je južnokorejski list u petak.


Kim Hyok Chol pogubljen je u ožujku na aerodromu Miriam u Pjongjangu, zajedno s četiri dužnosnika ministarstva vanjskih poslova.


Svi oni optuženi su za špijuniranje u korist SAD-a, piše list Chosun Ilbo i citira neimenovani izvor upoznat sa situacijom.




»Optužen je za špijuniranje za SAD i za loše izvješćivanje o pregovorima bez ispravnog shvaćanja američkih nakana«, rekao je taj izvor, prenosi list.


Summit u veljači u vijetnamskom gradu Hanoiju, drugi susret Trumpa i Kima, nije uspio iznjedriti dogovor zbog sukoba oko američkih zahtjeva za potpunom denuklearizacijom Korejskog poluotoka i sjevernokorejskih zahtjeva za ublažavanje sankcija.


Prije toga za neke sjevernokorejske dužnosnike se mislilo da su bili pogubljeni ili smijenjeni samo da bi se naknadno pojavili na novoj funkciji.


Glasnogovornica južnokorejskoga ministarstva za ujedinjenje nije komentirala događaj. Dužnosnik Plave kuće u Seulu rekao je da je neprimjereno komentirati to pitanje koje prvo treba provjeriti.


Diplomatski izvor rekao je za Reuters da postoje znakovi da su Kim Hyok Chol i drugi dužnosnici kažnjeni zbog sloma summita tako da su poslani u radni logor za preobuku, no da nema dokaza da su pogubljeni.


Kim Yong Chol, desna ruka Kim Jong Una i kolega američkog državnog tajnika Mikea Pompea prije hanojskog summita, također je poslan u radni logor za preodgoj u pokrajini Jagang pored kineske granice, piše Chosun Ilbo.


Ključni suradnici Kim Yong Chola nestali su iz javnosti nakon tog summita.


Južnokorejski zastupnik za Reuters je rekao u travnju da je Kim Yong Chol, iskusni bivši špijun, uklonjen s ključne pozicije.


Uspon i pad


Kim Hyok Chol bio je zvijezda u usponu kad je imenovan na mjesto voditelja radnih pregovora o nuklearnim pitanjima s američkim predstavnikom Stephenom Biegunom nekoliko tjedana prije hanojskog summita.


O njegovoj ekspertizi i ulozi koju je preuzeo u pregovorima malo se zna.


Drugih četvero koji su zajedno s njim pogubljeni su diplomati koji su radili na odnosima s Vijetnamom, navodi se u izvješću lista Chosun.


»To je čovjek koji bi mogao dati neke taktičke savjete vođi no u drugu ruku to je prenositelj poruka s malo pregovaračkog znanja i malo umijeća u oblikovanju politika«, rekao je Michael Madden, stručnjak za sjevernokorejsku visoku politiku pri Stimson centru u Washingtonu.


Među kažnjenim dužnosnicima je i Kim Song Hye, koja je vodila pripreme kao dio ekipe Kim Yong Chola, i Sin Hye Yong, prevoditeljica s hanojskog summita.


Za njih je rečeno da su zatočeni u logoru za političke zatvorenike, piše Chosun.


Diplomatski izvor kaže da se kazna Kim Song Hye činila neizbježnom jer je ona bila »glavni autor« sjevernokorejskoga plana za ublažavanje sankcija u zamjenu za uklanjanje glavnog nuklearnog kompleksa u Yongbyonu.


SAD je ideju odbio zahtijevajući opsežne smjernice za denuklearizaciju.


Kim Song Hye također je blisko surađivala s Kim Yo Jong, mlađom sestrom sjevernokorejskog vođe, i visokom partijskom dužnosnicom kojoj je Kim Song Hye prošle godine bila pratnja na Zimskim olimpijskim igrama u Južnoj Koreji.


Kim Yo Jong također se povukla iz javnosti, napominje list citirajući neimenovanog dužnosnika južnokorejske vlade.


Madden međutim kaže da je njezin status kao vodećeg Kimova pomoćnika nepromijenjen te navodi njezinu nazočnost na ključnim partijskim sastancima u travnju i pojavljivanje u izvješćima državnih medija.


Sin je optužena da je počinila kritične prevoditeljske pogreške koje uključuju propuštanje »ponude u zadnji trenutak« koju je sjevernokorejski vođa navodno izrekao dok je Trump izlazio, navodi Chosun.


Službeni glasnik sjevernokorejske partije list Rodong Sinmun upozorio je u komentaru u četvrtak da će se »dvolični« dužnosnici suočiti s »nepopustljivim sudom revolucije«.


»To je protupartijsko, proturevolucionarno pretvaranje da se poštuje vođa, dok se zapravo snuje o nečemu drugom«, objašnjava list.


»To su izdajnici koji samo pamte riječi lojalnosti prema Vođi a mijenjaju se prema potrebi trenutka«, dodaje list.


List je također optužio i Kimova ujaka za »protupartijska i proturevolucionarna djela« nakon što je pogubljen 2013.


Hong Min, viši dužnosnik na korejskom institutu za nacionalno ujedinjenje u Seulu, kaže da je moguće da Kim Hyok Chol i drugi dužnosnici dobiju neke kazne no da je potrebno provjeriti činjenice.


»Pogubljenje ili potpuno uklanjanje ljudi poput njega poslali bi loš signal SAD-u jer je javna osoba na pregovorima i moglo bi naznačiti da niječu sve o čemu su pregovarali«, rekao je Hong.