Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
12. studenoga 2019.
Odbile kuvajtski prijedlog

Sjedinjene Države blokirale deklaraciju UN-a o nasilju u pojasu Gaze

Reuters
Reuters
Autor:
Objavljeno: 1. travanj 2018. u 10:22 2018-04-01T10:22:09+02:00

Glavni tajnik UN-a Antonio Guterres zatražio je »neovisnu i transparentnu istragu« o sukobima koji su izbili u petak kada su deseci tisuća stanovnika Gaze prosvjedovali u blizini granice koja dijeli pojas Gaze od Izraela

NEW YORK Sjedinjene Države blokirale su u subotu nacrt deklaracije Vijeća sigurnosti UN-a kojom se poziva na suzdržanost u Gazi i traži istraga sukoba s izraelskom vojskom u kojemu je poginulo 16 Palestinaca, doznaje se iz diplomatskih izvora.

Glavni tajnik UN-a Antonio Guterres zatražio je »neovisnu i transparentnu istragu« o sukobima koji su izbili u petak kada su deseci tisuća stanovnika Gaze prosvjedovali u blizini granice koja dijeli pojas Gaze od Izraela.

Nacrt deklaracije predložio je Kuvajt, u ime arapskih zemalja članica Vijeća sigurnosti. U predloženom tekstu poziva se na »neovisnu i transparentnu istragu« nasilja i izražava »duboka zabrinutost zbog situacije na granici« između pojasa Gaze i Izraela.

U subotu su Sjedinjene Države izrazile primjedbe na taj tekst, najavivši da ga neće podržati, rekao je za AFP diplomat iz Vijeća sigurnosti.

Kako prenosi AFP, američko izaslanstvo u UN-u nije željelo komentirati te tvrdnje.

U nacrtu deklaracije traži se i »pravo na miran prosvjed« Palestinaca te se izražava »žaljenje« članova Vijeća »zbog gubitka nedužnih palestinskih života«.

Sve se strane »poziva na suzdržanost i sprječavanje dodanih eskalacija« nasilja, naglašavajući nužnost promicanja mira između Izraela i Palestinaca na temelju rješenja dvije države.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.