Antički grad

Sirijska vojska ušla u Palmiru

Hina

Foto: REUTERS

Foto: REUTERS

Ruski ministar obrane Sergej Šojgu je obavijestio predsjednika Vladimira Putina da su sirijske snage završile operaciju oslobađanja Palmire, rekao je glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov, prenose agencije



MOSKVA  Kremlj je u četvrtak objavio da je sirijska vojska uz potporu ruskog zrakoplovstva oslobodila grad Palmiru, poznat po ostatcima antičkih građevina, od džihadističke skupine Islamske države (IS), prenose ruske agencije.


Ruski ministar obrane Sergej Šojgu je obavijestio predsjednika Vladimira Putina da su sirijske snage završile operaciju oslobađanja Palmire, rekao je glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov, prenose agencije.


Sirijski opservatorij za ljudska prava (SOHR) koji se oslanja na široku mrežu kontakata u Siriji rekao je u telefonskom razgovoru za AFP da se »IS sasvim povukao iz Palmire«.»No sirijska vojska još čisti predgrađa od mina i nije ušla u sve četvrti«, rekao je Rami Abdel Rahman, direktor SOHR-a.

Ipak je potvrdio da se IS povukao iz zračne luke pokraj Palmire.




Antički grad Palmira, u središtu zemlje, uvršten je na popis svjetske kulturne baštine. U svibnju 2015. zauzeli su ga džihadisti te ondje uništili najljepše hramove i izvršili masovna pogubljenja. IS je u ožujku 2016. potisnut iz grada, ali ga je ponovo osvojio u prosincu iste godine.