Očekivanje napada

Sirijska vojska prazni zračne luke i vojne baze, avio kompanije mijenjaju rute letova

Hina

REUTERS

REUTERS

Američki predsjednik Donald Trump u srijedu je upozorio Rusiju neka bude spremna jer slijedi vojna akciju u Siriji na koju će poslati »lijepe, nove, pametne« projektile zbog sumnji da je sirijski režim izveo napad kemijskim oružjem.



Snage sirijske vojske počele su prazniti glavne zračne luke i vojne baze u pripremi za moguće napade koje je ranije u srijedu najavio američki predsjednik upozoravajući sirijsku saveznicu Rusiju, a Turska, također upletena u rat u Siriji, pozvala je Moskvu i Washington da se prestanu svađati kao ulične bande.


Američki predsjednik Donald Trump u srijedu je upozorio Rusiju neka bude spremna jer slijedi vojna akciju u Siriji na koju će poslati »lijepe, nove, pametne« projektile zbog sumnji da je sirijski režim izveo napad kemijskim oružjem.


Rusija, saveznica režima sirijskog predsjednika Bašara al-Asada kojemu pruža pomoć zračnim napadima protiv pobunjenika reagirala je porukom da američki »pametni projektili« trebaju ciljati teroriste, a ne sirijsku vladu.




Moskva je ocijenila da bi mogući američki napad mogao biti pokušaj uništavanja dokaza navodnog kemijskog napada u sirijskom gradu Dumi.


Turska koja je ključni igrač u sirijskom sukobu, pozvala je i Rusiju i Sjedinjene Države da prekinu svađu poput uličnih bandi, prenosi agencija AFp.


»Jedan kaže ‘Ja imam bolje projektile’, a drugi odgovara ‘Nije istina, ja imam najbolje. Dosta je toga… Svađaju se kao šefovi uličnih bandi. A tko plaća cijenu? (…) Civili«, izjavio je turski premijer Binali Yildirim u Istanbulu.


U toj svađi Turska je raspeta između svog američkog saveznika (iz NATO-a) s kojim je odnose pogoršala u zadnje dvije godine i svog ruskog partnera s kojima ima sve srdačnije veze, unatoč višestoljetnom rivalitetu.


Turska podupire sirijsku oporbu koja pokušava od 2011. svrgnuti režim predsjednika Bašara al-Asada, a Rusija održava Asada. Turska je sada usredotočena na borbu protiv milicije sirijskih Kurda na sjeveru Sirije, strahujući da bi oni mogli utjecati na turske Kurde i zato sve više surađuje s Rusijom i Iranom, sponzorima sirijskog režima.


Sirija je optužila Washington da se služi »lažima« kao izgovorom za napad na njezin teritorij. »Ne iznenađuje nas takva nepromišljena eskalacija režima kakav je onaj Sjedinjenih Država koji je sponzorirao terorizam u Siriji ito i dalje čini«, objavila je državna agencija SANA citirajući neimenovani izvor ministarstva vanjskih poslova.SAD i njegovi saveznici razmatraju napad na Siriju zbog navodnog kemijskog napada u pobunjeničkoj Dumi pored Damaska u subotu za koji su liječničke organizacije rekle da je usmrtio desetke ljudi.

Neke kompanije promijenile rute letova zbog mogućeg napada na Siriju


Neke svjetske zrakoplovne kompanije preusmjerile su u srijedu svoje letove pošto je europska agencija za kontrolu zračnog prometa upozorila da bi zrakoplovi koji lete preko istočnog Mediterana trebali biti na oprezu zbog mogućih zračnih napada na Siriju.


Eurocontrol je u utorak upozorio na mogućnost raketnih napada na Siriju u idućih 72 sata te na moguće poremećaje u radijskoj komunikaciji.


Glasnogovornica Air Francea kazala je da je kompanija promijenila rute nekih letova nakon tog upozorenja, uključujući prema Bejrutu i Tel Avivu, a to je za letove iz Tel Aviva najavio i niskobudžetni prijevoznik easyJet.


Glasnogovornik Lufthanse rekao je da su primili upozorenje na znanje i da tijesno kontaktiraju s vlastima.


Dodao je da njihovi zrakoplovi već neko vrijeme izbjegavaju zračni prostor na istočnom Mediteranu.


Ryanair, British Airways, Etihad Airways i Royal Jordanian objavili su da lete normalno, ali i da pozorno prate situaciju.


Emirates je također objavio da pozorno prati situaciju i da će se prilagoditi bude li potrebno.


EgyptAir za sada ne planira nikakve promjene ruta.


Izraelski prijevoznik El Al nije imao komentara.