Istraga oko novičoka

Scotland Yard smatra da bi još predmeta moglo biti izloženo nervnom agensu

Hina

Scotland Yard

Scotland Yard

Stručnjaci su u petak potvrdili da je novičok bio prisutan u bočici pronađenoj u Rowleyevom domu. Nejasno je otkud je bočica došla i kako je tamo završila



Britanska policija objavila je u subotu da bi još predmeta i lokacija moglo biti kontaminirano nervnim agensom novičokom, nakon što je bočica pronađena u srijedu identificirana kao izvor trovanja para u engleskom gradu Amesburyju.


Scotland Yard objavio je da je tijekom pretrage doma Charlieja Rowleya (45), koji se nalazi u kritičnom stanju u bolnici, pronašao više od 400 predmeta.


Znatan broj tih predmeta mogao je biti izložen djelovanju novičoka, rekla je policija, te dodala da bi istraga mogla trajati više mjeseci.




Rowleyju i njegovoj partnerici Dawn Sturgess (44) pozlilo je 29. lipnja. Sturgess je umrla u bolnici prošli tjedan.


Policija je rekla i kako ne može isključiti mogućnost da su kontaminirane i druge lokacije na tom području.


Stručnjaci su u petak potvrdili da je novičok bio prisutan u bočici pronađenoj u Rowleyevom domu. Nejasno je otkud je bočica došla i kako je tamo završila.


Amesbury je gradić koji se nalazi 13 kilometara od Salisburyja gdje su početkom ožujka u besvjesnom stanju pronađeni bivši ruski dvostruki agent Sergej Skripalj i njegova kći Julija.