Jezivo

Saudijski krvnik prerušio se u Khashoggija: “Šetao se gradom u njegovoj još toploj odjeći”

P. N.

Foto Screenshot Facebook

Foto Screenshot Facebook

Viši turski dužnosnik rekao je za CNN da je al-Madani zbog svoje građe i izgleda korišten kao Khashoggijev dubler



RIJEKA CNN je objavio kako je jedan od petnaestorice saudijskih agenata, osumnjičenih za ubojstvo saudijskog novinara Jamala Khashoggija u Istanbulu, viđen kako se Istanbulom šeće u Khashoggijevoj odjeći. Prenose izjavu visokog turskog dužnosnika, a došli su i u posjed snimaka policijskih sigurnosnih kamera, na kojima se vidi kako muškarac u Khashoggijevoj odjeći te s lažnom bradom i naočalama kroz stražnja vrata napušta saudijski konzulat u Istanbulu.


Isti je muškarac potom viđen kod istanbulske Plave džamije, a turski dužnosnik za CNN kaže da je riječ o Mustafi al-Madaniju. Viši turski dužnosnik rekao je za CNN da je al-Madani zbog svoje građe i izgleda korišten kao Khashoggijev dubler.


“Ne treba vam dubler za prijevod ili ispitivanje”, rekao je turski dužnosnik.


Planirano ubojstvo




“Naša ocjena incidenta nije se promijenila od 6. listopada. Ovo je bilo planirano ubojstvo i tijelo je potom uklonjeno iz konzulata.”


“Khashoggijeva je odjeća vjerojatno još bila topla kada ju je al-Madani obukao”, rekao je viši turski dužnosnik.



Saudijska Arabija, naime, više je puta mijenjala svoju verziju događaja u konzulatu. Nakon što su tjednima poricali ikakvu vezu s nestankom Khashoggija, kasnije su tvrdili da je preminuo nakon šakačkog obračuna, da bi zadnje rekli da je Khashoggi ugušen u obračunu u konzulatu. Saudijski ministar vanjskih poslova u nedjelju je ustvrdio da je Khashoggi greškom ubijen, te da ne znaju gdje se nalazi njegovo tijelo.


Forenzičar i krvnik


Saudijski izvor nije ni potvrdio ni opovrgnuo da je al-Madani u Istanbul poslan u svojstvu dublera, ali je naglasio da Khashoggi nije namjerno ubijen, piše CNN.


Na snimci se vidi kako Al-Madani izlazi na stražnja vrata konzulata u Khashoggijevom sakou, košulji i hlačama, a četiri sata kasnije snimljen je kako se vraća u konzulat, ali u drugoj odjeći. Prema CNN-u, tada je kod konzulata bio prisutan i Salah Muhamad al-Tubaigy, šef forenzike u saudijskom Odjelu za opću sigurnost, također jedan od petnaestorice, koje je, za obračun s Khashoggijem, navodno okupio Ahmed bin Muhamed Assiri, visoki dužnosnik u saudijskoj tajnoj službi. Prema ranijim snimkama koje su objavili turski mediji, al-Tuaigy je pilom za kost raskomadao Khashoggijevo tijelo.