Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: °
Sutra: ° °
24. listopada 2019.
Unatoč prosvjedima

Saudijski bloger kažnjen s tisuću udaraca bičem

Reuters
Reuters
Autor:
Objavljeno: 7. lipanj 2015. u 16:15 2015-06-07T16:15:58+02:00

LONDON – Vrhovni sud u Saudijskoj Arabiji potvrdio je raniju presudu blogeru Raifu Badaviju kažnjenom s tisuću udaraca bičem i desetgodišnjom zatvorskom kaznom, unatoč prosvjedima i negodovanju međunarodne zajednice.

Njegova supruga Ensaf Haidar, koja se trenutačno nalazi u Kanadi za BBC je kazala da je riječ o »konačnoj i neopozivoj odluci«.

U ožujku je Saudijska Arabija izrazila »iznenađenje i zapanjenost« zbog međunarodnih kritika na presudu, a ministarstvo vanjskih poslova izdalo je priopćenje u kojemu stoji da odbacuje bilo kakvo miješanje izvana u unutarnja pitanja zemlje.

Badavi je 2008. godine pokrenuo internetsku stranicu i forum pod nazivom Liberalna saudijska mreža kako bi potaknuo Saudijce na javnu raspravu o vjerskim i političkim pitanjima.

Uhićen je 17. lipnja 2012. otkad se nalazi u zatvoru Burajman u Džedi. Optužnica ga tereti za »vrijeđanje islama putem elektronskih medija«.

Aktivisti Amnesty Internationala 22. svibnja su pred veleposlanstvom Saudijske Arabije u Berlinu održali prosvjed tražeći Badavijevo puštanje na slobodu.Bloger je u siječnju, pred vjernicima pune Džufali džamije u Džedi dobio prvih 50 udaraca bičem, a nastavak bičevanja nakon toga je odgođen. Bičevanje je raspoređeno na 20 tjedana.

Snimka kažnjavanja potaknula je prosvjede diljem svijeta. Saudijska Arabija zalaže se za striktnu primjenu Islamskih zakona i ne tolerira političke disidente.Međunarodni zakon o ljudskim pravima zabranjuje presude koje uključuju tjelesna kažnjavanja, uključujući i bičevanje jer su oblik mučenja. 

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.